Knoppar utan brister

HW
Henrik Wilhelmsson

Det gör ont när knoppar brister skrev karin Boye. Idag var jag på visning av Sofieros nya utställning ”Kvistar och knoppar” som öppnar imorgon 15 april. Det gjorde inte det minsta ont.  

Det är i orangeriet som den nya utställningen sätts upp och jag fick en fin introduktion av Sofieros personal och anlitat blomsterfolk. Det märks att den här säsongen är efterlängtad. Som inbiten kulturtant vet jag också att säsongen är efterlängtad hos oss besökare. Öppningen kommer inte göra någon besviken. 

Organgeriet, denna härliga lokal med sin magisk utsikt och lagom rustika utformning är en perfekt plats för inspirationsutställningar som den här. Det är något förföriskt med den platsen, något som direkt för min tanke till att jag gärna kastat ut alla människor, stängt dörrarna, tagit fram gitarren och skapat en blomstrande visa…. 

Anyhow… Utställningen har som målsättning att inspirera och ge tips på avd besökaren kan göra med kvistar och vårens blommor. Hur man kan förgylla både, trädgård, hem och natur. Det är precis vad som skapats. Som bilderna visar (höger till vänster) går inspirationsbesöket genom tre faser. Först har vi knoppar och blommor i naturen. Sen övergår det genom en vedtrave till vad man kan göra i hemmet och sist hur man kan använda inspirationen i trädgården. En finurligt anlagd utställlning som kommer tillfredställa den mest hängivne blomsterpersonen och den totala ogröne botanisten. 

Utställningen är skapad av trädgårdsfotografen och kreatören Annika Christensen i samarbete med trädgårdsdesignern Viktoria Johansson och floristen Marie Emilsson. Väl värt ett besök. En fin säsong skymtas. Glöm inte ditt kulturkort.