Konserthuset bjuder in till ny jultradition

Med en stämningsfull eftermiddag full av musik, dans och pyssel för hela familjen vill Helsingborgs Symfoniorkester skapa en ny jultradition. Än finns det biljetter kvar till den populära julkonserten.

För tredje året i rad visas den populära animerade filmen The Snowman på Helsingborgs Konserthus några veckor före jul. Medan filmen rullar spelar Symfoniorkestern den finstämda filmmusiken av Howard Blake. Du har en finfin rabatt med Kulturkortet, se längre ner.

–Det är en fantastisk film med ett fint budskap och man får verkligen känna att ”ingenting är omöjligt”. Det är så rörande när pojken sticker handen i fickan och drar fram snögubbens halsduk… Vad är sant och vad är inte? Den här filmen öppnar verkligen dörrarna för fantasin, säger Konserthusets barn- och ungdomsansvariga Lena Blomstrand.

Helt nytt för i år är att alla barn och vuxna kan julpyssla och fika i Bar & Café Markelius före konserten, där även Kulturskolans elever medverkar. Julstämningen skruvas upp ytterligare när Kulturskolans Concert Band spelar välkända julsånger och ringlekar utanför Konserthusets entré.

–Vi vill skapa en ny jultradition för helsingborgarna. En riktig familjejulkonsert som ger både stora och små en härlig upplevelse. En känsla av att ”nu kan julen börja”, säger Lena Blomstrand.

Familjekonserten inleds med julsånger som framförs av Kulturskolans barnkörer under ledning av sångpedagogerna Jenny Freij och Anna Hiltunen. Helsingborgs Symfoniorkester spelar förstås också.

–Det blir även dans i bänkraderna till Små grodorna, Räven raskar över isen och Vi äro musikanter ifrån Helsingborg. Jag tror att folk älskar att sjunga och dansa in julen, säger Lena Blomstrand.

När filmen visas tipsar Lena Blomstrand om att lyssna lite extra till hur Symfoniorkesterns musiker arbetar tillsammans med dirigenten Daniel Håkon Nystedt.

– De gör ett fantastiskt jobb! Orkesterns slagverksensemble illustrerar till exempel fotstegen när snögubben går i snön och farmors löständer som slår i glaset. Och när snögubben tänder och släcker lampan. Det är så filmmusik fungerar: instrumenten blir karaktärer och ger röst, säger hon.

En mysig och stämningsfylld eftermiddag hoppas Lena Blomstrand att både små och stora ska få i Konserthuset lördagen den 8 december som sätter punkt genom att barnkörerna sjunger The Snowmans vackra ledmotiv Jag svävar i det blå.
–Det blir en så fin avslutning. Det går inte att inte bli berörd av barn som sjunger.

ÅRETS JULIGASTE FAMILJEKONSERT

VAD: Familjekonsert The Snowman

VAR: Helsingborgs Konserthus

NÄR: 8 december kl 15.00. från 13.30 julpyssel i Bar & Café Markelius, 14.10–14.40 spelar Kulturskolans Concert Band julmusik utanför Konserthuset.

KULTURKORTSRABATT: 15% rabatt på konserten med kulturkortet. Köp biljett på Konserthusets hemsida

Lämna en kommentar