Konst och gamla vita t-tröjor

PS
Paul Svensson
T

Torsdag 25 april öppnar två nya utställningar på entréplan på Dunkers kulturhus. De båda utställningarna visas i samma hall och utgörs av arbete och konst från Helsingborgs skolor samt Helsingborgs kulturskola. Det är fri entré.

Två till priset av en. Eller rättare sagt, då det är fri entré till de båda utställningarna, nu kan du se dubbelt upp i och en samma utställningshall. Torsdag 25 april öppnar både En gammal vit t-shirt och Helsingborgs kulturskolas vårutställning.

I den förstnämnda är det den gamla vita t-shirten som står i fokus. Men inte som plagg, utan snarare som något helt annat. Genom ett samarbete med företaget Elis har flera skolor i Helsingborg fått tillgång till en mängd vita t-shirts som tidigare har hyrts ut som arbetskläder. Eleverna fick i uppdrag att förvandla de gamla tröjorna till något nytt och de fick mer eller mindre fria händer. Genom att kombinera textilslöjd med trä- och metallslöjd har skapat allt från skulpturer till papperskorgar och hattar.

Utställningen är ett samarbete mellan Dunkers kulturhus, Helsingborgs slöjdlärarnätverk och företaget Elise Textil service. Utställningen fokuserar på återbruk och att låta barn få samarbete tillsammans på ett kreativt sätt.

I den andra delen av utställningshallen öppnar också Helsingborgs kulturskolas vårutställning. Den här utställningen är fylld med kreativa konstverk och uttryck från skolans elever. Det är elever från kulturskolans utbildning Konst och media som ligger bakom verken som visas. Under arbetsprocessen har de inspirerats av samarbeten och upptäckarlust och undersökt olika konstnärliga uttryck. Utställningen består av animationer, film och fotografi.

De båda utställningarna invigs med en gemensam vernissage torsdag 25 april klockan 18.00–20.00. Missa inte heller att kulturhuset arrangerar Familjelördag i En gammal vit t-shirt lördag 27 april. Schemat för dagen är då särskilt anpassat för barn i åldrarna 4–12 år och fokuserat på temat i utställningen.
En gammal vit t-shirt och Helsingborgs kulturskolas vårutställning visas i hall 3 på entréplan till och med 12 maj och det är fri entré.

Vad: Helsingborgs barn ställer ut arbete
När: 25 april–12 maj
Var: Dunkers kulturhus, utställningshall 3, entréplan
Entré: fri entré