Koppla av och gå på bio till helgen

HW
Henrik Wilhelmsson

Visst är det mysigt att lämna TV-soffan för att uppleva film på riktigt! Att få sjunka ner i en mjuk fåtölj och välkomnas in i en helt annan värld. Helgens utbud på biograf Röda Kvarn  bjuder bland annat på en massa bra och angelägen svensk film:

Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul. En film om musikern Rodriguez som misslyckades med sin karriär i USA – men vars musik, utan att han själv visste det, blev sprid och uppskattad i Sydafrika. Filmen blev årets bästa dokumentär på Guldbaggegalan 2013 och till helgen deltar filmen i Oscarsgalan.

Godheten av Stefan Jarl. En dokumentär som tar tempen på ”tidens anda” av girighet, egoism, överklassens återkomst, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna.  Det här är Stefan Jarls 39:e (!) film. Mest känd är han för Modstrilogin som släpptes mellan 1968-93.

Äta sova dö av Gabriela Pichler. Raša får sparken från sitt fabriksjobb och bestämmer sig för att trotsa arbetslöshetsbyråkratin och hitta egna lösningar på problemen. Allt hon vill är att livet ska bli mer än bara äta, sova, dö. Filmen kammade hem pris för bästa film, regi och manus på Guldbaggegalan 2013. Nermina Lukac som spelar Raša fick priset som årets kvinnliga huvudroll på samma gala och i höstas tog hon emot Helsingborgs Dagblads kulturpris.

För de minsta blir det Knattebio: Vem? av Jessica Laurén.  Det är små filmer om stora känslor och handlar om Lilla nalle och hennes kompisar som leker, bråkar, tävlar och gosar. Det är varma historier med goda slut för de allra yngsta.

Har du Kulturkortet får du 20 kronor i rabatt på ordinarie filmrepertoar!

VISSTE DU FÖRRESTEN ATT:

Den 28 december 1895 visades projicerad film för första gången för betalande publik. Detta skedde med hjälp av bröderna Auguste och Louis Lumières kombinerade filmkamera och projektor le Cinématographe. Visningslokalen var en orientaliskt inredd biljardsalong som kallades Salon Indien och rymde 120 personer i källaren på Grand Café på Boulevard des Capucines nummer 14, i Paris. Biografen presenterades som Cinématographe Lumière på affischer och var världens första bio. Priset premiärkvällen var 1 franc. Filmen som visades hette L’Arrivée d’un train en gare de la Ciotat (Tåget ankommer Ciotats station). Källa: Wikipedia