Kosläpp på Fredriksdal: 24 & 28 april

Tillgång till hö, rena boxar och värme inomhus i alla ära. Men för korna i stallet på Fredriksdal museer och trädgårdar är det inget som toppar årets kosläpp. Tisdagen 24 april och lördagen 28 april får korna och kalvarna äntligen komma ut på årets sommarbete för att mumsa gräs och njuta av det fina vädret. Kulturtanter och barn under 18 år har förstås fri entré till arrangemanget på Fredriksdal.

Det är inte bara kor och kalvar som ser fram emot årets kosläpp. För många helsingborgare är Fredriksdals traditionsenliga kosläpp lite av ett måste och brytpunkten mellan vinter och vår. Och i år, efter en synnerligen lång och kall vinter, lär glädjen hos korna både synas och låta ordentligt. Faktum är att korna brukar bli så glada över att få komma ut att de råmar livligt och hoppar, sparkar bakut och rusar omkring. Ett kosläpp är en upplevelse som alla borde få vara med och titta på minst en gång i sitt liv.

Som tidigare nämnt sker årets kosläpp i två omgångar. Det första är tisdagen 24 april, klockan 11:00. Fyra dagar senare, lördagen 28 april (klockan 11:00), öppnas stalldörrarna igen och resterande kossor får komma ut och känna det gröna gräset under klövarna. Korna går sedan ute hela sommaren och behöver inte komma in igen förrän i september-oktober.

Ta tillfället i akt och upplev äkta lycka i hagarna på Fredriksdal. För var annars kan du se sällsynta vänekor och rödkullakor välkomna sommaren i Helsingborg?

Vad: Kosläpp på Fredriksdal När: 24 och 28 april, klockan 11:00 Var: Fredriksdal museer och trädgårdar Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn under 18 år. Ordinarie pris 70 kr per person.