Kostym och filosofi med Camilla Thulin

HW
Henrik Wilhelmsson

Army of Lovers musik ljuder till en glittrande discoboll. Alexander Bard spärrar upp ögonen, La Camilla poserar och Jean-Pierre Bardas hår, ben och armar spretar åt olika håll. Camilla Thulins kläder har lyft gruppen till nivå crazy, knasig och snudd på kuslig. Om två månader öppnar utställningen Camilla Thulin – kostymer, korsetter och Army of Lovers på Dunkers. Hur ska det se ut? Följ med utställningsproducent AnnCatrin Gummesson bakom kulisserna och få en glimt av planerna som håller på att bli verklighet.

Hon dissar vurmen för det ungdomliga och det manliga uttrycket på kvinnor. Istället klär sig Camilla Thulin som hon lär. Gärna i färgstarka klänningar som med korsett framhäver hennes kvinnliga kurvor.

I videon ”When the Night is Cold” ligger Camilla Thulin på en flygel med blicken fäst på den spelande Jean-Pierre Barda. Hur är man som person för att palla jobba med så starka personligheter som de i Army of Lovers? Ser man Camilla Thulin i tv-program och i intervjuer, framträder en harmonisk, sträng men snäll kvinna med en genomtänkt modefilosofi och rapp tunga.

– Jag tänker som en karl och klär ut mig till kvinna, istället för tvärtom, säger Camilla Thulin.

Inne i utställningsverkstaden

På utställningsproducent AnnCatrin Gummessons rum är det lugnt. Hon visar ritningarna över hur utställningshallen ska inrymma ett Army of Lovers-rum, en vägg med brudklänningar och Camilla Thulins ateljé. Att det är lite knivigt att få tag i Camilla på grund av hennes hektiska schema, tar AnnCatrin Gummesson med ro.

Hur stressad är du inför utställningen, AnnCatrin?

– Inte alls. Det här är en utställning som är planerad i god tid, detaljerna är genomtänkta.

Hur gör du när du tar dig an en ny utställning?

– Jag lär känna innehållet, det som ska gestaltas och besökarens upplevelse av det. Nästa fas är att ”ta in” utställningshallen meter för meter för att sedan gå in i slutfasen, vilket är den faktiska gestaltningen.

Vad har varit de stora utmaningarna?

– Utmaningen har bara varit positiv. Det har inte så mycket med gestaltningen att göra som att besökaren ska känna en energiboost, få en upplevelse av utställningens positiva uttryck!

Camilla Thulin gillar ju korsetter och en och annan strutbehå har hon gjort. Samtidigt har hon en väldigt utpräglad, härlig filosofi om att man ska få se ut hur man vill, klä sig kvinnligt och ”hellre välja en bra behå än att banta”. Hennes mode känns väldigt osvenskt på det sättet.

– Ja, det kan kännas som en paradox. Men vill man använda korsett så ska man självklart få göra det.

Vad väntar nu?

– Nu ska jag ha möte med alla inblandade team. Till exempel utställningstekniker och de scenografiska tekniker som ska bygga utställningen. Vi ska utveckla en skalenlig 3D-ritning av den platta skissen så att alla hundratals plagg får plats, som teknikerna därefter får del av. Sedan ska Marknad och kommunikation som sköter marknadsföringen ha rätt info och vi ska ta fram spännande arrangemang för besökarna. Kanske kan det bli ett Filosoficafé om frågor kring mode och identitet i höst. Eller en kväll för att sy om befintliga kläder i RumEtt? Vi får se!

Svartvitt blir färgglatt

Den 19 juni öppnar utställningen Camilla Thulin – kostym, korsetter och Army of Lovers. Vivian Maiers svartvita rum ska förvandlas till ett färgsprakande lyckoland med Camilla Thulins gnistrande kreationer. En kaskad av kaftaner, inspirerade av Camilla Thulins andra hem Turkiet, glittrar och glänser från taket och välkomnar besökaren in i utställningen. Kläder från det egna modehuset Miss Mary, folkloristiska och historiska kläder som Drottning Kristinas kläddräkt, brudklänningar – och – inte minst Army of Lovers excentriska kläder från scen och videor. Allt finns snart på plats. Alla uttryck för Camilla Thulins filosofi och starka värderingar om kvinnlighet, manlighet och kläder.

Ut med svartvitt, in med färg. Se AnnCatrin Gummesson guida i hur den kommande utställningen ska se ut i videon ovan.

Camilla Thulin – kostymer, korsetter och Army of Lovers är öppen från 18 juni till 9 oktober.

Vernissage 17 juni klockan 18. Fri entré för alla. Alla andra dagar går du in fritt med Kulturkortet. (Ordinarie pris 70 kronor.)

Se också Expressens intervju med Camilla Thulin inför utställningen på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen utökas även med filmer och audioguide när den ställs ut på Dunkers.