Kulturen vs. stormen Simone

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

I helgen matades vi med varningar om den annalkande stormen som i Storbritannien hade namnet St Jude. På måndags morgonen kunde vi se hur stormen lamslog södra Storbritannien och hur den under förmiddagen rörde sig mot Danmark och sedan svenska västkusten. När den väl var här hade SMHI döpt om den till Simone och klassat upp stormen till en klass 3-varning, den högsta klassen. Det var kanske först då som vi började förstå att det verkligen var på allvar. Folk började kolla så att de skulle komma hem, alls, och att deras nära och kära var säkra i stormen. Simone slog till med stor kraft och blåste omkull byggnadsställningar, träd, bänkar, statyer och annat. Vi har kollat hur kulturplatserna ser ut efter de kraftigaste höstvindarna sedan 1967.

Sofiero – kungliga äppelträd föll

Sofieros geografiska placering, på en höjd vid kusten, gör att området kan vara ganska hårt utsatt vid kraftiga vindar. I stormen for träd, buskar och växter ordentligt illa. Bland de ovanligare träden trillade två av Gustav VI Adolfs äppelträd och ett Snödroppsträd förstördes helt. Rhododendrontunneln nere vid havet tog också mycket skada.

I övrigt välte stora träd och grenar föll ner överallt på området och flera stora grenar bröts och blev hängande i träden. Sofiero är därför stängt tillsvidare och öppnar igen när de bedömer att parken är säker att vistas i.

Fredriksdal – botaniska trädgården värst drabbad

Fredriksdal är likt Sofiero ett område med flera öppna ytor där vinden kan få fart och slå hårt emot kringliggande växtlighet och byggnader. Stormen slog hårdast mot botaniska trädgården och södra delarna av Fredriksdal med sina ek-, tall-, gran- och ask-biotoper. Där föll flera träd och grenar ned och området spärrades av på tisdagsmorgonen. I övriga områden föll enstaka träd och ett gammaldags hankgärde (en typ av gärdsgård i trä). Byggnaderna på Fredriksdal klarade sig lindrigt undan stormen.

Fredriksdal hölls stängt under måndagen och fram till 17 på tisdagen, men Väsenvandring gick som planerat på tisdags- och onsdagskvällen.

Dunkers kulturhus – milda skador trots kustnära läge

Dunkers läge i hamnen fick misstankarna om grova stormskador att gå. Men huset klarade sig skönt nog lindrigt undan stormen, kanske ett och annat saltstänk blåste upp på fasaden. De enda materiella skadorna blev avblåsta plåtdetaljer på taket. Personalen på Dunkers tillsammans med en plåtslagare började åtgärda skadorna redan på tisdagen.

Helsingborgs Konserthus – inget nytt på funkisfronten

Helsingborgs Konserthus klarade sig helskinnat ur stormen. Huset är en stabil funkiskonstruktion från tidigt 1930-tal.

Helsingborgs stadsteater – orört i stormen

Även Helsingborgs Stadsteater klarade sig oskatt genom stormen. Personalen tog ner sina fasadvepor under måndagen som en åtgärd för att skydda sig från stormen.

Inte oväntat var det våra kulturplatser med stora öppna friluftsområden som tagit störst skada i stormen. Tur att de har duktig personal som snabbt var ute och började reka och röja undan i parkerna. Det är ett tidskrävande arbete och kommer att pågå en tid framöver.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev