Kulturintervjuer från Helsingborgs stad: Den pedagogiska ledaren

PS
Paul Svensson

Är man bosatt i Helsingborg råder det knappast någon brist på bra kulturupplevelser. Vi är bortskämda med allt från konst, musik och film till natur och historia och här finns även ett museum med fokus på den lokala idrotten genom tiderna. Och med så många kulturplatser finns det många personer som arbetar med kultur i Helsingborg. I den här artikelserien träffar vi några av dem.

Börja gärna med att berätta lite om dig själv. Var arbetar du och hur länge har du varit en del av Helsingborgs kultur?
Jag heter Karin Hjelmér och arbetar på Fredriksdal museer och trädgårdar. Jag är pedagogisk ledare och arbetar med den publika verksamheten som samordnare. Det betyder att jag ansvarar för den skolpedagogiska verksamheten och är utbildad biolog och förskollärare. På Fredriksdal arbetar jag också med olika arrangemang och utställningar.

Teater. Konst. Musik. Natur. Historia. Film. Vad föredrar du och varför?
Naturen är viktigast för mig. Under resor långa eller hemmavid fascineras jag också av platsers historia och besöker gärna museer för att få veta mer och sätta in platsen i en helhet. I min mening går natur och kultur hand i hand.

Har du något speciellt kulturminne som du vill dela med dig av?
Inför millennieskiftet skrev vi 53 berättelser i kronologisk ordning om Helsingborgs historia från år 1000 till år 2000, en för varje vecka under året. Till detta hade vi även 53 klasser som målade var sin flagga för att illustrera sin berättelse om Helsingborg. Skolklassernas flaggor hissades därefter på Kärnans topp varje dag klockan 12.00 under året, en ny flagga för varje vecka och dessutom avfyrade vi en ”kanon” vid tillfällena. Varje fredag bjöd vi även in klassen som gjort veckans flagga. På nyårsafton hade vi sytt ihop de 53 flaggorna och draperade Kärnan. Eleverna var på plats vid en högtidlig ceremoni. Det var verkligen något speciellt.

Ett annat minnesvärt projekt var tillsammans med skolklasser från Helsingborg, som ingått i ett projekt där de under en säsong besökte Fredriksdal för att odla och lära sig om potatisen som gröda och odlingshistoria. Allt avslutades med en härlig potatisfest där de deltagande eleverna bjöds på korv med vit eller blå potatismos. Det var en otroligt fin upplevelse att få se barnens lycka när de skördade sina potatisar ur jorden.

Lek med tanken att du bara får lov att besöka en enda kulturplats per säsong: vår, sommar, höst och vinter. Under den här tiden får du göra hur många besök som helst där, men endast på den valda platsen. Hur hade ditt år sett ut och varför? 
Jag är aningen partisk, förstås, men det hade blivit Fredriksdal museer och trädgårdar. Det är en ynnest att få arbeta på denna vackra plats och följa årstidernas växlingar. Olika årstider har jag olika platser på området som mina favoritplatser, men det är våren och sommaren som jag gillar bäst (ett besök på Sofiero under vår eller försommar är också obligatoriskt). Under hösten är jag mest ute i naturen för att leta svamp, då har jag inte mycket tid att besöka andra kulturplatser i staden. Under den här tiden finns jag på plats i Fredriksdals svamputställning när jag inte själv är ute i skog och mark för att leta svamp. Vintertid är det dags att besöka utställningar och då är Dunkers kulturhus det givna stället för mig … ett par besök på teatern och konserthuset måste jag ändå få smyga in.

Tycker du att Helsingborg saknar något som skulle berika kulturlivet ytterligare för invånarna?
Jag hade gärna sett att Kärnan utvecklas som besöksmål. Varför inte ett besökcenter där Kärnans spännande historia berättas utifrån ett persongalleri kring viktiga personer som har haft att göra med Helsingborgs resliga torn. Det hade varit ett trevligt inslag.

Om du vrider tillbaka klockan och får ta med dig själv som tioåring till valfri kulturplats i Helsingborg, vilken plats besöker ni och vad skulle du vilja berätta för dig själv som skulle kunna vara värdefullt att veta för en yngre version av dig själv?
Jag hade velat besöka de skolpedagogiska programmen på Fredriksdal. I så fall kanske mitt natur- och kulturintresse hade startat tidigare i livet.

Du lånar en bok på Helsingborgs bibliotek och styr sedan stegen mot valfri kulturplats. Boken måste ha någon sorts anknytning till platsen. Du kan till exempel låna Den gamle och havet (Ernest Hemingway) och läsa den på trapporna mot sundet vid Dunkers kulturhus. Vilken bok lånar du och var läser du den?
Jag hade lånat Linnés skånska resa 1749 och satt mig på landborgsbranten nära Kärnan, och säkert fått samma känsla som han fick då han stod där  och blickade ut mot Danmark. Jag tänker spontant på ett passande citat från Carl von Linné:  Jag hisnar när jag står på denna höjd och ser neder för de långa tidevarv, som förflutit liksom vågorna i sundet och lämnat efter sig så nästan utnötte spår av den forna världen, och som nu endast äro i stånd att viska, sedan allt annat tystnat.

Hur många tegelstenar tror du att Kärnan består av?
Haha, det är en kuggfråga. Men jag gissar på 2 175 360 stycken…ungefär.

Du får välja helt fritt och skapa din egen drömutställning på Dunkers kulturhus. Vad handlar den om?
Oj, helt fria tyglar. Då måste det bli en genial interaktiv utställning som går rakt in i hjärtat. Jag vill att alla som besöker den ska förstå att vi måste värna om vår planet, det är det enda klotet vi har. När besökarna har sett utställningen har de fått en sådan insikt att de ändrar flera av sina beteenden. Jag hoppas också att utställningen hade stärkt deras handlingskompetens, för ska vi kunna nå de lokala och globala målen 2030 kring biologisk mångfald och bekämpa klimatförändring gäller det att alla drar sitt strå till stacken.

Jag skulle även vilja se en utställning med Rickard Long, en landart-artist som skulle göra sig utmärkt i Dunkers kulturhus stora lokaler. Han arbetar mycket med material från trakten, som till exempel stenar.

Med dessa kloka ord från Karin avrundar vi den här intervjun och skickar även med ett stort tack till henne som delat med sig av sina kulturtankar och upplevelser. Kulturintervjuer från Helsingborgs stad fortsätter och nästa vecka får ni träffa ännu en av stadens kulturmedarbetare. Vem blir det då? Ja, det får ni se då. Medan ni väntar med spänning på nästa intervju tycker jag att ni borde passa på att ta en tur upp till Fredriksdal museer och trädgårdar och njuta av en härlig promenad genom historien och uppleva den gröna naturen.

Tidigare artiklar i serien:
Paul Svensson, copywriter på Helsingborgs kulturförvaltning

Lämna en kommentar