Kulturintervjuer från Helsingborgs stad: En kulturell copywriter

PS
Paul Svensson

Är man bosatt i Helsingborg råder det knappast någon brist på bra kulturupplevelser. Vi är bortskämda med allt från konst, musik och film till natur och historia och här finns även ett museum med fokus på den lokala idrotten genom tiderna. Och med så många kulturplatser finns det många personer som arbetar med kultur i Helsingborg. I den här nya artikelserien träffar vi några av dem.

Börja gärna med att berätta lite om dig själv. Var arbetar du och hur länge har du varit en del av Helsingborgs kultur?
Paul heter jag och jag arbetar som copywriter för Helsingborgs kulturförvaltning. Till hösten 2020 har jag tämjt kulturbokstäver i tre år. Till mina arbetsuppgifter hör det till att skriva artiklar och texter om allt det som händer inom kulturen (som den här intervjun) och se till att både jag själv och mina kollegor följer stadens skrivregler.

Teater. Konst. Musik. Natur. Historia. Film. Vad föredrar du och varför?
Får jag bara välja ett alternativ? Helst skulle jag vilja kombinera dem alla på något vis, för jag tror att de är lika viktiga för att skapa en välmående helhet. Jag väljer natur och film, för det är två av mina största intressen. Fredriksdal museer och trädgårdar och Sofiero är Helsingborgs vackraste platser och hit går jag ofta tillsammans med min hund för att ladda om mina mentala batterier. Och när det kommer till film vill jag inte vara utan Röda kvarn, där jag via bioduken har nästan hela världens cineastiska berättelser framför mig.

Har du något speciellt kulturminne som du vill dela med dig av?
Vernissagen av The Thin Line på Dunkers kulturhus i maj, 2019. Det var en otroligt lyckad kväll både för Dunkers kulturhus och Björn Persson (och även för helsingborgarna). Hela huset var fullproppat med glada besökare som ville höra vad Björn hade att säga samt titta på hans fantastiska djur- och naturbilder från hela världen. Fotografierna i sig framkallade dessutom många starka känslor i mitt gröna hjärta. Kvällen till ära uppträdde Uno Svenningsson med en specialskriven låt om världens utrotningshotade djur. Jag hade gärna sett fler utställningar i samma anda.

Lek med tanken att du bara får lov att besöka en enda kulturplats per säsong: vår, sommar, höst och vinter. Under den här tiden får du göra hur många besök som helst där, men endast på den valda platsen. Hur hade ditt år sett ut och varför?    
Jag tänker att vår- och sommarsäsongen vill jag gärna spendera på Fredriksdal museer och trädgårdar och Sofiero. Tanken på att missa allt spännande som händer i naturen vid den här tidpunkten känns inte bra för mig. Hösten viger jag helt och hållet till Kärnan (så länge den är öppen). Här tar jag mig hela vägen upp till toppen för att njuta av höstfärgerna från ovan medan solen försvinner bort i horisonten över sundet. När det kommer till vintersäsongen väljer jag Röda kvarn, Helsingborgs äldsta biograf. När regn och vind piskar upp Helsingborg i fem olika nyanser av grått gömmer jag mig gärna inomhus med popcorn och film.

Hur viktigt är det med ett varierat kulturutbud för stadens invånare?
Det är enormt viktigt. Att kultur är positivt för hälsan är känt sedan länge. Har man ett varierat kulturutbud finns det något för de flesta och det öppnar också upp möjlighet att vidga sina egna vyer.

Har du någonsin besökt Dunkers kulturhus, Fredriksdal museer och trädgårdar, Kärnan, Helsingborgs idrottsmuseum och Sofiero på en och samma dag?
Det har jag…och jag kan säga att mina skor fick sig en rejäl utmaning denna varma sommardag. Jag insåg också hur värdefullt det är med alla härliga kulturplatser vi har i Helsingborg. Variationen är otrolig bred och oavsett vilka preferenser man har går det alltid att hitta något värt att besöka. Om du har möjlighet att besöka alla platser på en dag är det verkligen något jag kan rekommendera. Varför inte en utflykt nu i sommar?

Tycker du att Helsingborg saknar något som skulle berika kulturlivet ytterligare för invånarna?
Kan man någonsin få för mycket kultur? Utvecklingen går ständigt framåt, även inom kultursektorn. Det är svårt att tillgodose alla invånares behov och jag tycker att Helsingborgs stad arbetar i ett bra tempo i dagsläget. Framför allt förstår man hur viktigt det är med ett rikt kulturutbud för invånarna.

Om du vrider tillbaka klockan och får ta med dig själv som tioåring till valfri kulturplats i Helsingborg, vilken plats besöker ni och vad skulle du vilja berätta för dig själv som skulle kunna vara värdefullt att veta?
Svåraste frågan hittills, verkligen. Jag funderar på om tioåriga jag ens hade lyssnat på gubben som är 30 år äldre. Men jag gillade djur och natur redan som liten och jag hade nog tagit med mig själv till Fredriksdal museer och trädgårdar. Väl på plats hade jag försökt förklara för mig själv hur viktigt det är att ta hand om naturen och berättat att du är på väg åt rätt håll, det tar bara lite tid.

Du lånar en bok på Helsingborgs bibliotek och styr sedan stegen mot valfri kulturplats. Boken måste ha någon sorts anknytning till platsen. Du kan till exempel låna Den gamle och havet (Ernest Hemingway) och läsa den på trapporna mot sundet vid Dunkers kulturhus. Vilken bok lånar du och var läser du den?
Jag har svårt att stå emot tanken på att läsa Sagan om Ringen under ett stort, lummigt träd på Fredriksdal museer och trädgårdar. Tänk sommarljus, värme, surrande insekter och skönsjungande fåglar som flyger än hit och än dit. Ja, till Fredriksdal ska jag gå i sommar för att läsa Tolkiens klassiker. Det är nästan som att vara i Fylke (där en del av boken utspelar sig).

Då tackar jag mig själv för en läsvärd intervju. Tack. Nästa gång får ni träffa någon av mina kollegor, som delar med sig av sina upplevelser och tankar om Helsingborgs kultur. Man vet aldrig vem som dyker upp. Kanske blir det Helsingborgs stadsdirektör, en trädgårdsmästare från Fredriksdal eller en entrévärd från Dunkers kulturhus. Eller kanske någon helt annan. En del av frågorna kommer ni att känna igen, men svaren kommer förstås att vara helt nya. Till dess hoppas jag att ni passar på att njuta av Helsingborgs fantastiska kulturutbud i den mån det går just nu.

Lämna en kommentar