Kulturkortsrabatt när HSO tar av frackarna

HW
Henrik Wilhelmsson

Nyfikenhet. Humor. Värme. Och kreativitet. Helsingborgs Symfoniorkester nya konsertserie Frack Off är minst sagt banbrytande. Missa inte premiären den 12 augusti! Du med ett Kulturkort betalar bara 150 kronor för en biljett till premiären istället för ordinarie biljettpris om 250 kronor. Samma dag har man även öppet hus och biljettsläpp. Så boka in och sväng förbi!

Helsingborgs Symfoniorkester arbetar ständigt för att fler ska upptäcka deras musik. Senaste tillskottet är konsertserien med det kittlande namnet Frack Off. Konserthuschefen Fredrik Österling förklarar:

– Frack Off betyder att Symfoniorkesterns musiker inte spelar i frack. Men det betyder också att vi utmanar andra konventioner i den klassiska världen. Under Frack Off-konserterna är det självklart att man får applådera när man tycker något är bra. Eller för den delen ta bilder och lägga ut dem på sociala medier, säger han.

Spelårets sammanlagt fyra Frack Off-konserter knyter an till fyra andra konstformer. Först ut lördagen den 12 augusti är litteratur, därefter blir det dans som följs av konst och till sist film. 

Fredrik Österling vill att Frack Off ska fungera som en trevlig och högkvalitativ guide till den klassiska musiken. Dessutom kommer publiken att själv få delta på olika sätt.

– De kan till exempel få bidra till den konstnärliga upplevelsen, genom att skriva en dikt eller rita en bild till musiken som spelas, säger han och fortsätter:

-Vårt mål är att vid varje konsert ge vår publik en musikupplevelse som är bortom det vanliga. Något som de aldrig upplevt förut. Och det med en kvalitet som inte står någon europeisk storstad efter. För att kunna göra det måste vi ständigt utveckla våra konsertformer och vårt innehåll.

Han hoppas att Frack Off går samma väg som After Work-serien, som med sitt korta och lättsamma format blivit mycket uppskattad av konserthusbesökarna de senaste åren. Fredrik Österling har framgångskonceptet klart för sig.

-After Work-konserterna är populära på grund av sitt innehåll, förstås. Det är avslappnade konserter där dirigenten berättar om musiken och spelar några exempel, för att sedan låta orkestern framföra en hel symfoni. Allt på en timme. Det svarar väl mot människors upptäckarlust, men också människor allmänna behov av att hitta balans i tillvaron – alla hinner inte med att gå på en helaftonskonsert.

Förutom att nå ut till nya målgrupper är de nya greppen helhjärtade försök att hitta nya former för att sprida den symfoniska musiken.

Vem vänder ni er till?

-Alla som är sugna på att höra fantastisk musik som innehåller såväl sväng, djup som poetisk mystik. Och så klart – alla som aldrig satt sin fot i Konserthuset!

Fredrik Österling tror på en skön stämning, många skratt och en vetgirig publik under Frack Off-konserterna.

– Musik för mig är både livsvisdom och humor. På många sätt är de två begreppen också oskiljaktiga. Jag hoppas att publiken ska bli ännu mer nyfiken på den klassiska musiken genom de kopplingar till andra konstformer som vi kommer att visa på. Och – förresten – det är helt i sin ordning om publiken får upp ögonen för även de andra konstformerna!

Är du intresserad av Helsingborgs Symfoniorkester och vill uppleva något helt nytt? Då ska du köpa en biljett till Frack Off! Fredrik Österling är förväntansfull inför premiären då orkestern leds av den svenska dirigenten Marie Rosenmir.

– Jag är hemskt nyfiken på hur stämningen i salen kommer att vara. Jag hoppas på en varm, frågvis och gärna – i positiv bemärkelse – respektlös stämning!

Öppet hus och biljettsläpp 12/8Samma dag som premiären håller Helsingborgs Konserthus öpper hus och biljettsläppsdag mellan klockan 11 och 14. Då får du chans att köpa biljetter och plocka ihop din egen konsertserie. Passa på att gå en guidad tur i den vackra funkisbyggnaden, prova på yoga till levande klassisk musik och testa musikkunskaperna i vårt trevliga quiz. Och varför inte pausa med en kaffe och en varmkorv i Markelius. Dagen avslutas med första sviten av Frack off! med start klockan 15. Biljettkassan stänger klockan 17 denna dag. 

Av: Jenny Petersson 

FAKTA//

VAD: Frack Off, ny abonnemangsserieVAR: Helsingborgs Symfoniorkester/Helsingborgs KonserthusNÄR: Musik & litteratur, dirigent Marie Rosenmir: lördag 12 aug kl 15; Musik & dans, dirigent Magnus Fryklund: lördag 16 sept kl 15; Musik & konst, dirigent Magnus Fryklund: lördag 24 mars kl 15; Musik & film, dirigent Stefan Solyom: lördag 26 maj kl 15BILJETTER:Med Kulturkortet får du 100 kronor rabatt på ordinarie biljettpris till Frack Off-konserten den 12 augusti. Du köper dina biljetter med rabatt via denna länk eller via Kulturkortets app.