Kulturkortsrabatt på två filmträffar på Röda Kvarn

HW
Henrik Wilhelmsson

För dig som cineast och Kulturkortsinnehavare blir sluttampen av mars fin för dig på Röda Kvarn. Det bjuds nämligen på två fina visningar med Kulturkortsrabatt. Dels förhandsvisning av Osmond Karims dokumentärfilm De ensamma inom ramen för Doc Lounge Helsingborg 22/3, dels visning av en av svensk filmhistorias första stumfilmsklassiker, Ingeborg Holm av Victor Sjöström 30/3.

Röda Kvarn fortsätter sin satsning på dokumentära och aningen smalare – men för den delen inte mindre kvalitativa – filmvisningar.

Eller vad sägs om Osmond Karims dokumentärfilm De ensamma? Det är Doc Lounge Helsingborg som står för förhandstitten av denna dokumentära uppföljare till Karims Raskortet, som handlar om hur det är att vara svart i Sverige. De ensamma tar upp en lite annan problematik än föregångaren, De ensamma är en film om adoption. Om den stora gruppen barn som adopterades under 70-talet från länder som Sydkorea, Etiopien, Colombia och Indien. De ensamma är en intim konversation om relationer, identitet, nationalitet och vad många beskriver som ett stort ”socialt experiment”. Vi får följa huvudpersonen Carolina som finner sin biologiska mor i Colombia och tar med henne hem till Sverige, vad händer sen? 

Utöver visning av den nya dokumentären bjuds det på mingel och folkölsbar samt så klart – snack med regissören själv, huvudrollsinnehavaren samt producenten.  

– Återigen gör vi en helkväll tillsammans med våra vänner på Doc Lounge Helsingborg. Vi utlovar en fin kväll, våra kvällar brukar vara uppskattade, säger biografchef Louise Leghammar.

50 spänn kostar det här om du har ett Kulturkort på fickan.

Stumfilm de luxe Du känner säkert till stumfilmsgeniet Charlie Chaplin? Men stumfilmsvärlden är bra mycket större än så. En av svensk stumfilms stora klassiker är Ingeborg Holm från 1913 med regi av ingen mindre än Victor Sjöström. Ingeborg Holm var den var den första svenska film som väckte verklig samhällsdebatt och den bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård. Den är också stor filmkonst och har med sin gripande, realistiska historia en rättmätig plats i den internationella filmhistorien. Vid visningen medverkar även den danska och internationellt kända stumfilmsackompanjatören Ronen Thalmay. Endast 95 spänn behöver du pynta om du har ett Kulturkort.

– Stumfilmvisningen blir en unik och häftig upplevelse som vi ser fram emot mycket. 1918 öppnade Röda Kvarn sina portar. Ingeborg Holm gjordes fem år tidigare, konstaterar Louise Leghammar.

Vad: De ensamma 22/3 & Ingeborg Holm 30/3 När: De ensamma, start klockan 17 med mingel och filmvisning och samtal från klockan 18. Ingeborg Holm startar klockan 17.30. Var: Röda Kvarn, Helsingborg Hur: Du köper biljett via Röda Kvarn, Kulturkortsrabatten dras i kassan. Det är 20 kronor rabatt för vart och ett av tillfällena som erbjuds.

Läs mer om: De ensamma 22 mars  Ingeborg Holm 30 mars