Kulturmagasinet rullar ut filmkameran

PS
Paul Svensson

Helsingborgs historia är fylld med spännande händelser och föremål. Backar vi bandet hittar vi berättelser om allt från runda kanonkulor och pråliga sommarhattar till olika sorters epidemier som drabbat staden. På Kulturmagasinet arbetar man med att förvalta Helsingborgs museers samling och via filmkameran visar man nu upp både det ena och andra från de underjordiska valven i de två filmserierna Sjuka tider och Tidens skatter.

Grattis är gott brukar det heta och kan du dessutom lära dig något på samma gång är det dubbelt så gott. Man kan nästan säga att det är smarrigt, med andra ord. På Kulturmagasinet jobbar man inte bara med att ta hand om tidens skatter för framtida generationer, man vill också berätta om dem och lära helsingborgare mer om sin stad och det som har hänt här. På kulturmagasinets webbplats kan du i dag kombinera nöje med nytta och dra nytta av det digitala museet i två olika filmserier.

Så här i Covid-19-tider är pandemier ett hett ämne. Visste du att Helsingborg genom historien drabbats av flera olika epidemier? För runt 300 år sedan hade vi pesten på besök i Domsten och 1873 drabbades Helsingborg av kolera. I filmserien Sjuka tider finns det fyra avsnitt som betar av det här med otrevliga sjukdomar. Avsnitten är mellan fem till tio minuter och här berättar och visar Kulturmagasinets duktiga medarbetare mer om tider då Helsingborg var riktigt illa ute. Följ med digitalt till platser i staden som var särskilt hårt drabbade.

Om du inte är intresserad av Helsingborgs sjukdomshistoria kanske Tidens skatter kan passa dig bättre. Här får du följa med ner i Kulturmagasinets underjordiska valv och lära dig mer om olika föremål som finns här nere i säkert förvar. Den första säsongen av Tidens skatter består av tio avsnitt och avhandlar allt från franska sommarhattar till självlysande uranglas och en hal ål som heter Putte. Ett avsnitt i den här serien är runt två minuter, vilket passar perfekt när du har lite tid över och gärna vill lära dig något nytt om Helsingborgs historia och vad som finns i valven som förvarar tidens skatter.

Kulturmagasinets filmserier kan du se direkt i mobilen, på paddan eller via browsern i din dator. Filmerna ser du gratis och hur många gånger du vill. Det enda du behöver göra är att surfa in på Kulturmagasinets webbplats och sedan trycka på play. Ladda på din kunskap med dessa korta och informativa filmklipp om Helsingborg. Nästa gång någon frågar dig om medeltida tegel eller sanitetsanstalten på Gåsebäck är det du som har svaren.

Här hittar du alla avsnitt i serien Sjuka tider.
Här hittar du alla avsnitt i serien Tidens skatter.

Vad: Kulturmagasinet filmserier
När: När du själv känner för det
Var: Kulturmagasinets webbplats
Pris: Kulturmagasinets filmserier är gratis att titta på

Lämna en kommentar