Kulturnämnden ger stöd på vägen

TE
Tommy Esbjörnsson

Helsingborgs stad har i mer än 20 år delat ut stipendier till personer och organisationer för insatser på kulturområdet. Nu har det blivit dags att ansöka eller nominera till 2023 års utmärkelser. Den sista ansökningsdagen är 15 mars. Med andra ord, kulturnämnden söker nu kandidater till två stipendier.

Helsingborgs kulturstipendium

Från konst och musik till dans och poesi. Kulturstipendiet gör ingen skillnad på kulturinriktning. Helsingborgs stad vill genom sitt kulturstipendium uppmuntra unga kulturskapare som har kommit en bit på väg i sitt skapande men som inte är fullt ut etablerade i sin konstart. Man ska ha anknytning till Helsingborg och vara i början på sin professionella karriär. Man ska också ha genomgått någon form av prövning i konkurrens med andra, till exempel blivit antagen till en högre utbildning eller med sina verk blivit utvald av en professionell jury.
Förra året tilldelades Helsingborgs kulturstipendium sångerskan, musikern och låtskrivaren Ella Cronberg samt konstnären Manju Jatta.
Stipendiesumman är på 50 000 kronor.

Gisela och Oscar Trapps minnespris

Paret Trapp gjorde mycket för Helsingborg på sin tid. Därför har en av stadens utmärkelser fått namnet Gisela och Oscar Trapps minnespris. Utmärkelsen delas ut till person eller organisation som fört kulturarvet framåt. Förra året tilldelades priset Föreningen Idrottsarkivet i Helsingborg .

Ansök online från och med 1 februari och senast 15 mars
Ansökan om eller förslag till mottagare av Helsingborgs kulturstipendium samt Gisela och Oscar Trapps minnespris ska vara kulturnämnden tillhanda senast 15 mars. Handlingarna skickas in digitalt via stadens boknings- och bidragssystem.
Utdelning av de båda utmärkelserna sker under nationaldagsfirandet på Fredriksdal museer och trädgårdar 6 juni 2023.

På helsingborg.se finns mer att läsa om utmärkelserna och tidigare års stipendiemottagare.

Foto: Karsetn Wurth