Kulturtant-soul i Seoul

HW
Henrik Wilhelmsson

Från lilla, men ändå störst i våra hjärtan, Helsingborg till enorma Seoul: ultramodern supercity, neonskyltarnas paradis och en av världens folkrikaste städer. Och nu också berikat med en frisk fläkt av ungdomliga kulturtanter.

Historiens hjälte och ur-kulturtant heter Hamid Yasin. Du känner kanske igen namnet? Inte? Då kommer här en kort introduktion om mannen som revolutionerade undervisningen i matematik för eleverna på Wieselgrensskolan och som dessutom införde begreppet ”kulturtant” i Seoul.

Det här med matematik är inte alltid så lätt. Och inte blir det lättare när även det svenska språket är något av ett bråk (notera den finurliga matematiska termen) för eleverna och deras föräldrar. Men genom att spela in en rad instruktionsfilmer, både på arabiska och svenska, i högstadiematematik lyckades Hamid vända den dåliga trenden och höja betygen. Filmklippen på Youtube har varit så effektiva att klassen som först fick testa konceptet gick från 58 procent godkända elever i matematik till hela 93 procent. Och det, om något, får väl räknas som en succé!

Det var den korta presentationen av Hamid Yasin. Nu återgår vi till inledningen och frammarschen av kulturtanten även i Sydkorea. Just nu befinner sig Hamid Yasin i Seoul med sin klass. Och självklart hade han med sig en hel del gåvor från Sverige. Choklad, godis och sånger om små grodor i all ära. Men egentligen gjorde våra snygga kulturtant-scarfar och t-tröjor ännu större intryck på de koreanska ungdomarna. Enligt Hamid tyckte de bra om begreppet ”Kulturtant”. Först Sverige och nu Sydkorea. Kultur från Helsingborg är sannerligen viktigt, precis som matematik.

Du vet väl om att även du kan klirra schysta kulturtantsprodukter? Surfa in i vår webbutik och uppdatera garderoben med allt från snygga t-tröjor och hoodies till scarfar och trendiga tygväskor.

Vad: Kulturtanter i Seoul, Sydkorea När: Just nu Var: Wieselgrenskolan, Seoul och Helsingborg