Kulturtantens nyårskrönika

HW
Henrik Wilhelmsson

De sista dagarna på året känns det naturligt att möta den egna blicken i både spegel och backspegel och ställa sig frågan, vad hände egentligen? För oss här på Kulturkortet har året inneburit både utveckling och check på en del saker på bucketlistan. Det roligaste är att vi är fler, många fler kulturtanter som vet att kultur är viktigt och vill ha mer. Men vi kommer till det sen. Vi måste börja från början.  

Året var 2017, och det var januari. Den 1 januari sattes stämningen för detta kulturår genom att den lokalhistoriska utställningen, På gränsen, på Dunkers fick fri entré. Det är en stor utställning om staden Helsingborg, som ligger på gränsen till ett sund och ett annat land som spelat stor roll för helsingborgarnas historia. Och främst är det en berättelse om människorna som levt och format staden. Många föremål från Helsingborgs museers samlingar finns i På gränsen och numera är det alltså fri entré att se och lära om dem.

I januari körde vi också en rabattkväll på Dunkers för dig som äger ett kulturkort. Du var kanske där? Scenprogrammet var i fokus och du kunde köpa biljetter till Frida Hyvönen, Emil Jensen, Rickard Söderberg med flera för halva priset. Helt galet. Kul var det!

I februari tog vi klivet ut över sundet och sa ”hej hörrni där borta på Sjöfartsmuseet, ska vi hitt på nåt?” De sa ja och vips så var samarbetet igång vilket gjorde att vi kunde köra fri entré i en vecka och sen 50% på inträdet resten av året. Du har väl gått ner under jorden och sett vilka sjörövarskatter som finns där? Om inte så är det ett hett tips till nästa utflykt över sundet.

Mars innebar bland annat en helkväll med och på anrika The Tivoli. Little Jinder kom dit och spelade och vi kulturtanter betalade bara halva priset på biljetten. Gott samarbete, high five på den!

Hela april är en höjdpunkt för kulturtanter och inte minst under 2017 då två av våra favoritplatser som vanligt kickade igång sin säsong: Fredriksdal med sin Påskfest och Sofiero med sin Vårflor och japansk trädgård i Orangeriet. Sen fyllde en annan fin kulturplats, allas vårt Dunkers kulturhus 15 år. Vi gick på kalas, tjöt hurra hurra hurra och fick se både tennisdans i Atriet och ett helt nytt Gerdas för barnen.

Sen var det dags att hurra igen för i början av maj hände något…

Länge hade du och vi längtat efter en app to rule them all. Kulturkortsappen föddes och våra liv förändrades. Kulturvanorna blev med ens lättare att få till. De första modiga som laddade ner den ledde vägen och kan du gissa hur många vi är nu som har kortet i mobilen? 1749 STYCKEN! Och vi blir fler för var dag. Håll utkik efter uppdateringar under nästa år.

I juni var det dags för ännu ett nytt samarbete, denna gång på svensk sida, med Eva Rydberg och Fredriksdalsteatern. Vi skrattade och njöt av förvecklingarna i Hotelliggaren, till rabatterat pris. High five på den med!

Sen kände vi såhär, sommaren är ändå tiden då vi känner oss närmre Danmark än någonsin. Mer hygge tack! Så vi sa till Hamletscenen, som kör teater och annat borta på Kronborg: ”Det är sommar, vi borde hänga! Vad säger ni om det?” Och de sa ja, och rätt som det var så hade vi rabatt på föreställningen Hamlet som drog fulla hus där borta på slottet. Supergreat!

Under sommaren fyllde vi även på webbutiken med nya kulturtantsprodukter. Den snygga multiscarfen såg dagens ljus i två färger, svart och vitt. Vi ställde två kollegor framför kameran och sa, posa med scarfsen! Du ser resultatet i butiken: http://kulturkortet.tictail.com/

Vi sprang också upp i Kärnan ett antal gånger i somras. Superbra träning men också kul att träffa Tornfolket och se solnedgången från toppen under kvällsöppet.

Med vårt kulturkort kunde vi skruva på verkligheten hur mycket vi ville. En av de mest uppskattade utställningarna någonsin på Dunkers stod ju under sommaren 2017. Kan du gissa vilken? …… Ja, helt rätt. Tänkte väl att du hade koll. Bending Reality med Erik Johanssons fotografier var det ju. Sicken kluring han är den där Erik. Skarp fotograf full av idéer.

Just ja, kultursommaren fortsatte med den mysigt galna gatuteaterfestivalen Passage och södra delen av Helsingborg fick en ny färgglad kostym tack vare graffitti-projektet Art Street Hbg. Vi fick ny inspiration till balkongen och trädgården på Trädgårdsfesten på Sofiero. Sen slog vi på stort och köpte festivalpasset till Helsingborg Pianofestival med en sockersöt liten rabatt.

September kom och vi spejade ut över sundet med önskan om ett nytt samarbete i blicken. Vi sa ”hey, vordan har ni det på Öresundsakvariet? Vill ni sa komme och play with us” Och de sa ja. Och vi blev glada. Och hepp så kunde vi erbjuda 40% på inträdet för dig med kulturkortet.  Enligt tradition skördade vi även årets grönsaker och frukt på Fredriksdals Mikaeli marknad i september. Vi testade också den nya konsertserien Frack-Off på Konserthuset.

Hösten kom och vi fick en enorm önskan efter att mysa inomhus, spela schack och läsa böcker på biblioteken. Och en bio på Röda Kvarn blev det både en och två gånger. Tur att scenkonsten på Dunkers levererade både teater, konserter och dans när det började kännas lite vemodigt även bland kulturtanterna.

Vemodet stannade inte länge, det gör det aldrig när man är en kulturtant har vi märkt. November lystes upp av både Ljusstämning på Sofiero där vi gick in gratis såklart, och Kulturveckan som bjöd på allt och mer en kulturtant kan önska sig.

I november roade vi oss också med att köra Black Friday i kulturkortsbutiken och numera är det fler tygväskor, kulturtants t-shirts och scarfsar som får se sig om i Helsingborg och i hela vaaarden.

Mot slutet av året ställde vi oss vid entrén på Fredriksdal och njöt av stämningen som infanns sig på den klassiska julmarknaden. Vi träffade så många härliga kulturtanter som ville förnya sina kort eller testa det för första gången och känna hur det känns att gå in via VIP-kön. Kanske träffade vi dig?

När vi nu ser tillbaka på året så är det också det som är det allra bästa. Att vi blivit fler som tycker det är kul att gå på kultur och vill kunna göra det ofta. När detta skrivs är vi 14 122 kulturtanter! Tjohoo för det! Vi hoppas att vi ser dig upptäcka, testa och sätta guldkant på tillvaron med ditt kulturkort under 2018. Tack kulturtant! Det är ett sant nöje. Vi önskar dig ett gott nytt år fullt av möjligheter!