Kulturväxternas vilda släktingar på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Visste du att vilda växter och våra odlade hemmaväxter kan ärva varandras egenskaper? Eller att de vilda växterna skapar unika egenskaper för att överleva i olika svåra livsmiljöer? Om detta och mycket annat kan du lära dig mer om i utställningen Kulturväxternas vilda släktingar, som visas på Fredriksdal museer och trädgårdar till och med 27 augusti

Naturen är otroligt fascinerande och det finns alltid något nytt att förvånas över i det som växer. I sommar visas utställningen Kulturväxternas vilda släktingar i botaniska trädgården på Fredriksdal. Det är en vandringsutställning som skapats i samarbete mellan Nordisk Genresurscenter, Linköpings universitet, Jordbruksverket och Artdatabanken. Utställningen visas bara på tre platser i Sverige och Fredriksdal museer och trädgårdar har fått äran att visa utställningen i sommar.

Tanken bakom utställningen är att lyfta de vilda växternas släktskap till våra odlade växter. Utställningen består av fem skärmar med bilder och texter på vardera sida. Här kan du bland annat läsa på mer om hur vilda växter klarar sig i många olika livsmiljöer, från stränder till bergsmiljöer och från vägar till urskogar. Växter har en otrolig anpassningsförmåga och utvecklar olika sorters unika skydd beroende på var de växer. Det finns till exempel växter med egenskaper som gör att de klarar sig extra bra i torra miljöer, växter som är salttoleranta och även växter som klarar sig mot sjukdomar och skadegörare. I utställningen tittar man bland annat närmare på hur man kan ta tillvara på de vilda växternas smarta egenskaper och föra dem vidare till våra odlade växter. Detta för att göra våra grödor starkare och bättre, vilket i sin tur kan skapa en mer miljövänlig produktion och slutligen också bättre mat.

Kulturväxternas vilda släktingar visas i botaniska trädgårdens systematiska del och ingår i ordinarie entréavgift. Utställningen finns på plats fram till och med 27 augusti och har öppet dagligen från klockan 10.00 till 18.00.

Vad: Naturens mysterier
När: 13 juli–27 augusti
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet samt för barn och unga upp till och med 18 år. Ordinarie entré 100 kronor i juni, juli och augusti.

Foto: NordGen

Lämna en kommentar