Kunglig hovfotograf på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson
Alfred

Om du hör till dem som uppskattar fotografi kommer 2024 att bli ett riktigt bra år för dig. Det här året satsar Dunkers kulturhus  på flera nya utställningar på temat fotografi. Först ut är en utställning om hovfotograf Alfred B. Nilsson, som kulturhuset gör i samarbete med Helsingborgs museum. Premiär 2 februari, fri entré med Kulturkortet.

Nu var det i och för sig ett tag sedan Alfred var aktuell som kunglig hovfotograf, men det gör inte den här utställningen mindre intressant för det. Snarare tvärtom. Spola tillbaka världen runt 100 år och föreställ dig ett Helsingborg utan vare sig mobiler, digitala skärmar eller sociala medier.
Här i Helsingborg är Alfred en av de mer kända fotograferna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Alfred fotograferade mycket men var särskilt förtjust i att föreviga hus, gårdar, stadsmiljöer, händelser och personer.

Lär känna Alfred bakom kameran. Vem var han? Vilka motiv tyckte han bäst om? Och hur gick det till när en fotograf från Helsingborg blev kunglig hovfotograf? Utställningen är gjord i samarbete med Helsingborgs museum och visar en kombination av lokalhistoria, fotohistoria och personhistoria.

Bakom kameran – Alfred B. Nilson kunglig hovfotograf, Helsingborg 1899–1918 visas på Dunkers kulturhus mellan 2 februari–29 september. Utställningen ingår i ordinarie entré, vilket betyder att det är fri entré med Kulturkortet.
Vill du se utställningen en dag tidigare rekommenderar vi att gå på den öppna vernissagen torsdag 1 februari klockan 18.00. Då blir det både invigningstal och guidad visning bland de gamla fotografierna.

Vad: Alfred B. Nilson
När: 2 februari-29 september
Var: Dunkers kulturhus
Entré: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år