Kusliga historier ger kalla kårar

HW
Henrik Wilhelmsson

Det knakar i buskagen och knackar i väggarna. Är det faster Iben som försvann i lunginflammation förra hösten? Det är mörkt och kallt i november. Ännu kulnare blir det när äkta spökhistorier får håren att resa sig torsdagen den tredje.

Spökhistorier har alltid funnits. För att små barn inte skulle irra vilse i skogen kunde historierna fungera som avskräckande exempel – för vem vill bli neddragen i sjön av Bäckahästen eller Näcken? Men efter Väsenvandring (1-2 november) för de lite mindre barnen, är det dags för de större att känna spänningen kittla i pulsen. Uppmärksamheten riktas mot Andra sidan.  

Historier ur den skånska folktron

– De människor som levde i det förindustriella Skåne var vana vid att anhöriga dog hemma. Men det fanns en uttalad skräck för att de skulle komma tillbaka från kyrkogården och spöka.

Det säger Åsa Hässlekvist, etnolog på Fredriksdal, som bearbetar gamla sägner och nedteckningar om spöken, gengångare och gastar för Kusliga historier.

Precis som Väsenvandring har Kusliga historier sina rötter i den skånska folktron. Fokus ligger på den goda berättarkonsten med en stark historisk förankring och dramatiska inslag. Här ska barnen ha fyllt minst 12 år och ha en vuxen i sällskapet om man är under 16 år. Kusliga historier utspelar sig mestadels inomhus, i och kring herrgården, flyglarna och logen i hjärtat av Fredriksdal. Den 3 november är det premiär. 

Kusliga historier 3 november 2016.

Visas löpande från 18:00 till 20:45. Från 12 år. Boka biljett nu.

Läs mer om Kusliga historier på Fredriksdals hemsida.

Läs mer om Väsenvandring från 6 år (1-2 november) på Fredriksdal.

Foto: Ralf Ekvall.