Kvinnorna i Gammelbastun

TE
Tommy Esbjörnsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Många säger att bastun är en sann demokratisk inrättning. Med kläderna faller också de yttre attributen, som signalerar social tillhörighet eller rikedom. Kanske gör värmen och den kroppsliga närheten också att man inte räds att bli personlig.

Man kan tro att det var fallet när Bastubaletten tog form. Producenten Mattias Barsk från Tärendö och koreografen Justine Kirk fick fem män från Tornedalen att, inför miljontals TV-tittare, ta av sig kläderna, berätta om sina liv, om sitt förhållande till meänkieli och till slut dansa. Och det strax före älgjakten!

Själva kärnan i de två första delarna av Bastubaletten var att frigöra mannen från föreställningar om sig själv och andras förväntningar, sa producenten Mattias Barsk på SVT:s hemsida.

Programmet blev en sådan succé att man beslutade sig för en uppföljare, den här gången med fem kvinnor från samma trakt. En av deltagarna uttryckte sig så här: ”Det gladde mig att det nu görs en Bastubalett om kvinnor för är det inte kvinnorna som är de starka i Tornedalen?” Man har också sagt så här: ”En tornedalsk kvinna gör allt själv. Hon tar hand om allt och alla och ber aldrig om hjälp. Tornedalskvinnan är envis och vill ha kontroll. Hon vill inte låta sig styras, utan bestämmer helst själv. Hon vill prestera. Hon gläds inte åt det hon gjort utan grämer sig snarare över det hon borde ha åstadkommit. Hon vill ha resultat och är nöjd med sig själv när hon hunnit med mycket. En typisk tornedalsk kvinna är stark och gör rätt för sig och bra ifrån sig.”

Nu lämnar Birgitta Rantatalo, Lena Lahti Snell, Gun Olofsson och Pia Hulkoff sina hemtrakter för att berätta för oss sörlänningar vilket virke det är i en kvinna från Tornedalen. Föreställningen heter Kvinnorna i Gammelbastun och är minst lika svettigt fysisk och personlig som TV-programmet. Det är inte för inte som underrubriken är ”fördämningarna släpper”.

Föreställningen ges på Dunkers kulturhus lördag 4 maj 19:00.

Kvinnorna i Gammelbastun är del av ett danstema som råder på Dunkers denna vår. Tidigare i februari gavs Vilja växa med Embla Dans och teater, som var en dansföreställning för de små barnen.
Söndag 14 april får man hålla i varandra då det blir swingigt till Metropolis Big Band. Söndag 28 april visar barn och ungdomar från Helsingborgs dansskolor och -grupper vad de går för. Föreställningen heter Dans är glädje.
Måndag 29 april är den internationella dansens dag. Det firas vid lunchtid tillsammans med Skånes danskollegium.

Lämna en kommentar