Ladda grön energi med skogsbad på Fredriksdal i sommar

PS
Paul Svensson

Konceptet med skogsbad tog sin början i Japan på 1980-talet och nu har det blivit alltmer populärt i västvärlden. Här i Sverige har vi alltid haft en nära relation till naturen och kanske är det just därför som den gröna världen ligger oss extra varmt om hjärtat. I sommar arrangerar Fredriksdal museer och trädgårdar flera guidade skogsbad med övningar där du får chansen att finna ro för att återställa sinnesbalansen. Med Kulturkortet får du fin rabatt på priset.

Det är i naturen vi hämtar ny energi. Det är i naturen vi kan slappna av och släppa tankarna fria. Naturens inverkan på människans sinne är väl dokumenterad och en stund i det gröna har visat sig minska negativa känslor och stress och samtidigt öka den mentala återhämtningen. Och just återhämtning är något som är otroligt viktigt i dagens rappa samhälle där tempot är mycket mer intensivt än vad det var förut. Varje dag bombaderas vi med nya intryck, det händer alltid något omkring oss både i vårt naturliga synfält och via våra mobiler. Du tvingas till ständiga beslut och din hjärna går på högvarv. När är det tänkt att du ska hinna koppla av? Den mänskliga hjärnan behöver återhämtning men det är sällan den får chansen till det på riktigt.

I naturen får ditt sinne efterlängtad vila och din stressnivå minskar. Passa på att testa Skogsbad på Fredriksdal i sommar. Skogsbad arrangeras tillsammans med Grönt & Lugnt, som har flera års erfarenhet av naturens inverkan på det mänskliga sinnet. Den första vandringen är lördag 29 maj och startar klockan 16.00. Vandringen tar ungefär två och en halv timme och görs tillsammans med guider från Grönt & Lugnt. Gröna skogsbad innehåller fyra olika moment: socialt samspel, meditation till fots, stilla meditation och olika sinnesövningar. Gemensamt för dem alla är att de fokuserar på den positiva energin som finns i den gröna miljön runt omkring deltagarna. En miljö som inte kräver något av dig. Här får du chansen att koppla av och fascineras av naturens skönhet och rikedom utan att tycka till, kommentera eller göra någon sorts motprestation. Skogsbad innehåller också tid för reflektion via nära kontakt med träden och marken, övningar där ni doftar, smaker och lyssnar men också tysta stunder utan något krav på socialt samspel.

Med Kulturkortet får du fin rabatt på priset och betalar endast 315 kronor för en grön omstart. Fredriksdals miljöer är som gjorda för skogsbad mitt i city. Här är det grönt och skönt och det finns gott om variationsrika miljöer att koppla av på. Och, förstås, otroligt många fina träd. Biljetter köper du online i Helsingborgs kulturbutik eller till fots i entrén på Fredriksdals museer och trädgårdar och på Kulturmagasinet. Då antalet platser är begränsat gäller endast förköp.

Vad: Skogsbad
När: 29 maj, 5 och 19 juni, 7 och 28 augusti 16.00–18.30
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Med kulturkortet 315 kronor, ordinarie pris 350 kronor

Lämna en kommentar