Lär dig mer om Dalhems historia

PS
Paul Svensson

Om du vill lära dig mer om Dalhems historia ska du inte missa Lokalhistoriska föredrag på Dunkers kulturhus onsdag 4 mars. En kväll då Anja Petersen, filosofie doktor i etnologi, berättar mer om ett av Helsingborgs mest omdiskuterade bostadsområden i föredraget Miljonprogrammets bostäder, Dalhem 1968–1978.

Miljonprogrammets bostäder togs primärt fram för att lösa bostadsbristen i Sverige. Målsättningen var att bygga en miljon bostäder på tio år och några av dessa bostäder byggdes på Dalhem i Helsingborg. Men vad döljer sig egentligen bakom programmet och Dalhems historia? Och varför ser bostadsområdena ut som de gör?

Självklart finns det vettiga svar på dessa frågor och det är något som Anja Petersen, filosofie doktor i etnologi, berättar mer om under föredraget Miljonprogrammets bostäder, Dalhem 1968–1978. Svaren har hon fått fram genom att forska om Dalhems historia och artikeln Våran gård – goda bostäder i god omgivning till rimlig kostnad bostadsområdet Dalhem 1968–1978.

Kortfattat kan man säga att Miljonprogrammets bostäder byggdes för att råda bot på den i Sverige akuta bostadsbristen men också för att avskaffa trånga boenden och för att höja standarden i bostäderna. Men vad hände egentligen sen? Blev Miljonprogrammets bostäder en framgång eller var det bara en politisk utopi med socialdemokratisk prägel?

Passa på att lära dig mer om Helsingborgs historia för endast 40 kronor. Ja, har du Kulturkortet betalar du endast fyra guldtior för att få reda på allt om sagan bakom Dalhem och varför Miljonprogrammets bostadsområden inte är några segregerade, anonyma eller identitetslösa områden.

Under våren arrangeras tre föredrag i Dunkers kulturhus samtalsserie Lokalhistoriska föredrag. Föredragen handlar lika mycket om det som har hänt i historien, som det som händer i dag. Lokalhistoriska föredrag arrangeras tillsammans med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet.

Vad: Lokalhistoriska föredrag: Miljonprogrammets bostäder, Dalhem 1968–1978
När: 4 mars 18.30
Var: Dunkers kulturhus
Pris: 40 kronor med Kulturkortet, ordinarie entré 80 kronor

Lämna en kommentar