Lär dig odla eget lätt, och rätt

Fideli Österström

Har du också alltid drömt om att kunna odla din egen mat? Nu har du chansen att få de bästa och mest grundläggande odlingskunskaperna via kursen ”Odla din mat ekologiskt” på Fredriksdal museer och trädgårdar 28 mars. Med kulturkortet får du dessutom finfin rabatt på kurspriset.

Vissa anser det vara ett nödvändigt ont det här med mat, men vi älskar mat. Mat och middagar för människor samman, skapar både möten och minnen och är framförallt väldigt gott. I alla fall det mesta, man kan ju inte tycka om allt. Till exempel grönsaker som är besprutade med både det ena och det andra. Nej, vi föredrar givetvis råvaror som har odlats under goda förhållanden utan gifter i sikte.

Odlingskursen ger dig förutsättningarna för att lyckas med just det du vill odla. Man måste börja från grunden och därför kommer Fredriksdals alldeles egen köksträdgårdsmästare Philippe Hässlekvist att gå igenom allt från jord och gödsling till förkultivering och sådd, för både inne- och utomhusbruk. Dagen kommer att innehålla teori såväl som praktik och inte minst inspiration för att du ska vilja fortsätta med odling även när du lämnar dagskursen.

”Tänk att en ljuvlig sommarmorgon kunna gräva upp färsk potatis, skära av en vacker sallat och dra upp några spröda morötter som en stund senare återfinns anrättade på matbordet. Tänk att kunna bjuda vänner på färska giftfria grönsaker från den egna täppan. Det är vid sådana tillfällen som man känner en nästan obeskrivlig tillfredsställelse över att vara sin egen grönsaksodlare. Glädjen över att ha lyckats med sin odling och att ha bemästrat alla svårigheter på vägen fram till skörden ska givetvis uttryckas i en självklar och ärligt förtjänad odlarstolthet.”, skriver Philippe Hässlekvist i sin bok Het trädgård – odling och recept.

Philippe är en man som kan näst intill allt om hållbar och ekologisk odling och under dagen har du chansen att få svar på frågorna du alltid undrat över samtidigt som han delar med sig av sina bästa tips och trix som kan vara guld värda och gör den stora skillnaden mellan att misslyckas och lyckas. För vi vet ju alla att det inte är mycket som slår köksträdgården uppe på Fredriksdal.

I kursen ingår både fika och lunch.
Anmäl dig här: fredriksdalspraktikan@helsingborg.se

Vad: Ekologisk odlingskurs
När: 28 mars klockan 10.00-16.00
Var:  Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 1200 kronor och med kulturkortet 995 kronor.

Lämna en kommentar