Lars Piraks konst på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Från öppna vidder och snötäckta fjäll i norra Sverige till Skåne och Helsingborg i söder. På Dunkers kulturhus visas just nu en utställning om den samiske konstnären Lars Pirak. Utställningen heter Biras, Biras, Birága Lásse och är ett samarbete mellan kulturhuset, Helsingborgs museum och Lars Piraks familj. Utställningen visas på entréplan till och med 17 april och det är fri entré.

Lars Pirak (1932–2008) räknas som en av de mest uppskattade samiska konstnärerna. Han var en allkonstnär i ordets positiva bemärkelse och arbetade med allt från konstslöjd till målning. I Piraks värld handlade det mesta om traditionella samiska symboler, renar samt motiv från Jokkmokks marknad och de vackra miljöerna från Lapporten. I utställningen hittar du flera av Lars Piraks tavlor men också några av hans skulpturer och hantverk. Här finns också en större målning som är ett samarbete mellan Lars Pirak och Yoshio Nakajima.

En bro mellan det samiska konstverket och den svenska konsten
Lars Pirak arbete och konstnärskap sträckte sig bortom hans produktion. Han bidrog till att skapa en bro mellan den samiska kulturen och konstnärer verksamma i Sverige och även utanför våra gränser. Den tidigare nämnda tavlan som han målade tillsammans med Yoshio Nakajima är ett bevis på detta.

Samiska föremål från Helsingborgs museum
Utöver Lars Piraks konst har Helsingborgs museum också lånat ut en rad samiska föremål till utställningen. Samtliga av dessa föremål har tillhört Nils Paulis Länta (1839–1907). Anders Amund Ahrman, halvbror till Nils Paulis, sålde 1908 föremålen till bland annat Helsingborgs museum.

Biras, Biras, Birága Lásse är producerad tillsammans med Lars Piraks familj. Från Dunkers kulturhus sida har det redan från start varit viktigt att ha med sig familjens godkännande. Utställningen finns på plats till och med 17 april. Utforska en bit av den samiska världen utifrån Lars Piraks konstnärskap.

Vad: utforska den samiska världen
När: 3 mars–17 april
Var: Dunkers kulturhus
Entré: fri entré

Lämna en kommentar