Lelo Nika – virtuos och dubbel världsmästare

HW
Henrik Wilhelmsson

Lelo Nika är en världens främsta accordeonister. Han har sina rätter i Serbien, men bor nu i Malmö. Som musiker rör sig Lelo ledigt mellan olika genrer och spelar såväl konstmusik som jazz-, folk- och världsmusik. Lelo Nika är dubbel Världsmästare i ackordeon (ett slags dragspel). Du kan uppleva honom live på Dunkers den elfte mars.

Hans trio med Georg Mihalache, cimbalon, och Thommy Andersson, bas, spelar och utforskar musik från bland annat Serbien och Rumänien. Lelo Nika Trio bildades i slutet av 90-talet och har turnerat över stora delar av världen sedan dess.

Trion är en unik konstellation – tre personligheter från tre olika länder och kulturer. Deras mål är att bygga broar mellan genrer och sudda ut gränserna mellan olika kulturer. Trion har förutom att spela konserter som trio också arbetat med nykomponerad musik inom modern jazz, folklore och ny klassisk musik.

Lelo Nika Trio är nu ute på turné tillsammans med den mångsidiga cellisten Melissa Coleman från Australien, bosatt i Wien, och den originella svenska sångerskan Josefine Cronholm. Den 11 mars 19:00 spelar de på Dunkers kulturhus i Helsingborg i samband med Folk- och världmusikgalan. Givetvis finns Kulturskortsrabatt!

Vi får höra ny musik som förstås har starka band till deras respektive länder och traditioner men med lite extra betoning på den svenska visan. Det blir ett möte mellan fem starka personligheter som bjuder på musik med passion och improvisation och ett sound du aldrig hört förut.

Lyssna på deras musik på Spotify!