Levande historia på temat 1940-talet

PS
Paul Svensson

Om du trodde att 1940-talet endast handlade om krig och elände är det dags att tänka om. Det var också ett årtionde där man förgyllde vardagen med svängig dansmusik och skratt, hopp och härlig gemenskap. Och just vardagens guldkorn blir något av ett tema när Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg vrider tillbaka klockan och arrangerar 40-talshelg i augusti.

Det hör till traditionerna att Fredriksdal museer och trädgårdar arrangerar 40-talshelg. Det är ett återkommande event som uppskattas av såväl helsingborgare som hitresta till staden. Under dagarna två förvandlas Fredriksdals charmiga stadskvarter till ett livs levande 1940-tal med musik, historiska aktörer, kaffesurrogat och aktiviteter. På gatorna promenerar utklädda besökare och personal i 1940-talsinspirerande kläder och det spelas tidsenlig musik som för tankarna till svunna tider.

Livemusik och civila inslag på temat 1940-talet
I år blir det dessutom extra fokus på vardagens bestyr och allt det som hände i de svenska hemmen medan kanonerna mullrade i Europa. Det blir många fler civila inslag med bland annat livemusik från 3Deccenier och Fältartisterna. Man planerar dessutom flera intressanta föredrag och guidade turer på museiområdet.

Historiska aktörer visar krigsutrustning
Som tidigare kommer även historiska aktörer att visa militära läger med fordon som användes under krigsåren. På den stora gräsmattan bakom stadskvarteret samlas sanna entusiaster som kan allt om jeepar, lastbilar och militär utrustning från 1940-talet. Här kommer du att träffa allierade styrkor och höra berättelser om amerikanska armén, brittiska soldater, finska frontsoldater, motståndsrörelsen och inte minst våra egna tappra svenska beredskapssoldater.

Två dagar med ovanligheter
40-talshelg på Fredriksdal arrangeras lördag 20 augusti klockan 10.00–18.00 samt söndag 21 augusti klockan 10.00–17.00. Fredriksdal uppmanar de som kan att komma utklädda i 40-talsinspirerade kläder. Men det går förstås lika bra att komma precis som du är för att njuta av en ovanlig helg en helt vanlig helg.

Vad: 40-talet kommer till Helsingborg
När: 20–21 augusti, 10.00–18.00 och 10.00–17.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap)

Lämna en kommentar