Livet format i silver

HW
Henrik Wilhelmsson

Johanna Engemar är 18 år och går i tredje ring på teknikprogrammet. Strax öppnar hennes livs första vernissage för 47 Ag i Rumett på Dunkers kulturhus.

– Jag är glad och nervös. Det känns så otroligt att vara här! Jag trodde aldrig att det som bara var en hobby skulle bli en utställning på Dunkers.

Från fem dagars kurs till egen verkstad

Längs väggarna omkring henne i Rumett glänser livets gång i sirliga silversmycken. Själv bär hon ett ursnyggt armband med bankade silverringar runt handleden. För två år sedan väcktes Johannas intresse för den där metallen som har nummer 47 i det periodiska systemet och förkortas Ag efter latinets argentum. Hon önskade sig en kurs i silversmide och fick en helgkurs i julklapp av sina föräldrar. Det räckte med en timme på kursen och Johanna visste att det var allvar. Efter totalt fem kursdagar köpte hon en bok om silversmide och sparade ihop pengar till en verkstad som hon nu har hemma i källaren. Det var allt. En bok och en verkstad. Och massor av idéer. Sedan ett år tillbaka har produktionen gått på högvarv.

Hur hamnade du här på Dunkers?

– Jag ville göra en utställning av mina silversmycken som projektarbete i 3:an. Mitt mål var att få fler än fem besökare som inte var släkt eller vänner. Först gick jag till ett bibliotek och frågade om jag kunde ha utställningen där. Sedan erbjöd en lärare mig att ha den på skolan… Då kom jag att tänka på Dunkers och att det vore roligt att söka hit. Jag blev så glad när jag fick till ett möte med Anna-Carin. Ett möte! Jag trodde aldrig att det kunde bli något av det, men jag förberedde en jättepresentation på PowerPoint som jag visade upp mitt arbete med.

Det funkade. Som nästan självlärd och redan duktig silversmed är Johanna bevis på hur mod och hårt arbete kan löna sig.

Men varför går du teknikprogrammet och inte på estetiska?

– För att jag hatar språk och på teknikprogrammet saknades det. Och så är jag teknikintresserad och vill jobba med design och produktdesign.

Vad vill du uppnå med utställningen?

– Jag hoppas få upp intresset för hantverk. Och märker jag att det finns intresse kanske jag börjar sälja smyckena. Och så kommer det nog fler än fem personer till utställningen!

Utställningen 47 Ag visas i Rumett på Dunkers 1-24 februari. Vernissage 31 januari kl 17.

Att titta på utställningarna i Rumett är gratis, med Kulturkort eller ej.

På bilderna: Johanna Engemar i utställningen; närbild på silverarmband; det sista fixet innan utställningen öppnar. Foto: Katarina Fagerström

Fotnot:

Anna-Carin Norén är utställningsproducent på Rumett. Hennes uppgift är att möjliggöra en plats för kreativa ungdomar – en utställningslokal att visa sitt arbete på eller en scen att använda. Anna-Carin uppmuntrar fler ungdomar att göra som Johanna, ta kontakt om man har ett projekt som borde visas upp för världen.