Livsberättelser instuckna i design

HW
Henrik Wilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

De kom till Sverige. Hamnade i Tensta. Glömdes bort av samhället. Tog revansch, gav fördomarna en knäpp på näsan och lärde sig läsa och skriva. Och att uttrycka sig med design. Möt kvinnorna bakom Livstycket och deras kreativa driftighet på Helsingborgs stadsbibliotek 16-30 oktober.

Birgitta Notlöf, grundare, berätta om Livstycket.

– Det är en kunskaps- och designförening som finns till för att hjälpa kvinnor med utländsk bakgrund att komma in i det svenska samhället. Vi använder oss av funktionell pedagogik som förenar handen och hjärnan. Det började med att vi gjorde tygtryck för att koppla sinnena till ämnena. Det var så boken med namnet Vi dricker te och lär oss E kom till.

Hur började ditt engagemang?

– Det var för 21 år sedan. Jag kände att frågan om hur vi ska klara oss i Sverige med alla invandrare som inte kommer in i samhället var brännande. Man ärver utanförskap, försörjningsstöd och arbetslöshet. Jag hade tidigare jobbat med flyktingar på IM (Individuell människohjälp) och insett hur viktigt det är att ge möjlighet för att klara sig i Sverige. Jag ville göra skillnad. Mitt fokus var kvinnor som inte kan läsa och skriva. Det är tre saker som är svåra att lära sig i vuxen ålder och de är att cykla, simma, samt läsa och skriva. Det finns inget jobb där du inte behöver vara läskunnig, inte ens om du ska städa. Så jag sålde bilen och anordnade en loppmarknad. Totalt fick jag in 3 720 kronor och med de pengarna startade jag Livstycket.

Finns det någon speciell framgångshistoria som du kan berätta om?

– Det är många kvinnor som fått jobb. Men det är en väldigt lång process – är man analfabet är det ingen quick fix. Men att kunna läsa och skriva ger kvinnorna en sådan stolthet! En ringde hem till sin mamma i Somalia och berättade att hon kunde skriva sitt namn. Mamman började gråta. En plats i skolan är något som flickor ofta får överlåta till sina bröder i sina hemländer.

Vad får vi se i utställningen?

– Du får följa processen i Vi dricker te och lär oss E. Vi gör utställningen av tre skäl. För att svenskar ska bli mer medvetna om analfabetism och utsattheten den ger; för politisk medvetenhet; och för att våra kvinnor ska lära sig och för att andra kvinnor också ska lära sig. Det handlar om en grundläggande demokratisk fråga. Kan du inte läsa kan du inte vara en del av samhället, du kan varken arbeta eller rösta.

Bilder: Modevisning; ”Parasoll” ur Stockholm by Livstycket; Birgitta Notlöf omgiven av deltagare i Livstycket. Foto: Livstycket

Utställningen om Livstycket öppnar onsdag 16 oktober kl 16.00 och visas till och med 30 oktober. Invigning och föredrag med Birgitta Notlöf, verksamhetschef och projektansvarig.Plats: Stadsbiblioteket, Utblick och Café Birger. Fri entré.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev