Ljungbyheds militärhistoriska museum

PS
Paul Svensson

I Ljungbyhed finns ett litet museum dedikerat åt militärhistoria med en utställningslokal på 300 kvadratmeter om flygets utveckling i Ljungbyhed. Museet är belagt i en mysig dubbelförläggning från tidigt 1900-tal och här finns en unik samling muckartavlor från 1970-talet, modellflygplan, utrustning med mera. Det är fri entré med Kultursommarkortet och Kulturkortet fram till och med 31 augusti.

Under senare halvan av 1800-talet var Ljungbyhed en av Europas största militära övningsplatser och det är också här som Hjalmar Nyrop och Oscar Ask gjorde de första flygförsöken i svensk historia under våren 1910. En bättre plats för ett militärhistoriskt museum med fokus på det svenska flyget går knappast att hitta. Lite rolig kuriosa är att Ljungbyheds flygplats är världens näst äldsta aktiva flygplats.

Vad finns det då på museet? Det finns en hel del intressant för dig som gillar att gräva i det militärhistoriska. Här finns modellflygplan, utrustning från förr och till och med dockor klädda i autentiska stridspilotdräkter från 1940-talet. I museet hittar du till och med en pilot klädd i en dräkt avsedd för vinterflygbruk. Förr var flygplanen ofta öppna och värmesystemen var inte särskilt effektiva, vilket gjorde att piloterna fick hitta på olika smarta lösningar för att inte få frostskador. Ett annat häftigt utställningsobjekt är den öppna ryggfallskärmen som visar den komplicerade lindragningen.

I utställningen kan du också läsa mer om Elsa Andersson, den sista eleven på Thulins flygskola och den första kvinnan i Sverige som erhöll ett flygcertifikat. Elsa avlade sitt flygarprov 30 juni 1920 och tilldelades aviatördiplom nummer 203. Berättelsen om Elsa Andersson är minst sagt spännande och i Ljungbyheds militärhistoriska museum kan du läsa mer om denna flygintresserade kvinna.

Ljungbyheds militärhistoriska museum hittar du på Tummelisas väg 4 i Ljungbyhed. Ordinarie entréavgift är 60 kronor för vuxen och 20 kronor för barn och unga till och med 14 år. Du som har Kultursommarkortet eller Kulturkortet går in gratis till och med 31 augusti.

Vad: Flygets utveckling i Ljungbyhed
När: 1 juni–31 augusti
Var: Ljungbyheds militärhistoriska museum, Tummelisas väg 4, Ljungbyhed
Pris: Fri entré med Kulturkortet och Kultursommarkortet, ordinarie entré 60 kronor för vuxen, barn och ungdom 7-14 år 20 kronor.

Lämna en kommentar