Ljusstämning på Sofiero

PS
Paul Svensson

När mörkret sänker sig över Helsingborg tänds ljusen på Sofiero. Tusentals brinnande marschaller och stämningsfulla lampor förvandlar parken till en magisk plats från 1 till 4 november. För femte året i rad anordnas Ljusstämning på Helsingborgs kungligaste plats. Med Kulturkortet har du fri entré hela helgen.

Ljusstämning har blivit lite av helsingborgarnas favorit under hösten. Inför årets arrangemang kommer besökarna att få chansen att se ännu mer av Sofiero i mörkret. Tusentals levande ljus visar vägen längs de öppna promenadslingorna.

Under Ljusstämning bjuds det på olika aktiviteter som passar för alla åldrar. Vi tar med besökarna till nya platser i parken och överraskar med oväntade upplevelser, säger Matthias Bong, projektledare för Ljusstämning.

Ta med hela familjen och grilla marshmallows med barnen, spendera en kärleksfull kväll tillsammans med din partner eller njut av en mysig promenad bland ljusen på egen hand. För barnen blir det extra spännande med pyssel vid lekstugorna, ljusinstallationer i Sagoskogen där träden viskar i mörkret och bus med ficklampor i parkens labyrint. Slottsrestaurangen håller öppet varje kväll och i parken serveras det mat och dryck.

Så här säger projektledare Matthias Bong och ljusdesignern Viktor Hallonsten om årets Ljusstämning:

–Ljusstämning växer för varje år. Jag tror att besökarna uppskattar känslan och att det är så mycket vackert att titta på, ja själva helhetsupplevelsen, säger projektledaren Matthias Bong.

Tillsammans med tekniske samordnaren och ljusdesignern Viktor Hallonsten har han och projektgruppen tagit fram idéerna kring ljussättningen. Den femte upplagan av Ljusstämning kretsar kring de värmande höstfärgerna och den mysiga upplevelsen. Och precis som tidigare år bjuds besökarna in att utforska några av Sofieros ibland bortglömda pärlor.

–Det är en del som missar Lejonlabyrinten som finns i den sydliga utkanten av parken. Men i år leder vi besökarna dit och med hjälp av ljuset blir det lätt att hitta, säger Viktor Hallonsten.

Vid Lejonlabyrinten blir det en del lysande överraskningar som passar både stora och små.

Mer än så vill Viktor Hallonsten inte avslöja. Tanken med Ljusstämning är just att man ska upptäcka, överraskas och förundras över det lågmält vackra.

–Vår önskan är också att man ska se parken från helt nya vinklar, säger han.

Ett annat område som lagts till Ljusstämningskartan är den kungliga fotbollsplanen. I år leds besökarna ända ut mot kanten som vetter mot Öresund.

–Härifrån kan man se Sofiero från ett nytt håll, säger Matthias Bong.

Strax intill, alldeles utanför Orangeriet hittar man ett tält med försäljning av Slottsrestaurangens läckerheter. Det finns plats att slå sig ner och fika eller köpa med sig hem.

–Det brukar vara populärt. I år har vi gjort fler möjligheter att köpa sig en varm dryck eller något gott att äta medan man promenerar omkring i parken, säger Matthias Bong.

Inne i Orangeriet lever sommarens utställning Street Art Garden kvar och nu ljud- och ljussätts konstnären Millos stämningsfulla muralmålning.

–Vi vill skapa känslan av en grön och skön oas mitt i stadens brus. Ungefär så som Sofieros slottspark är, säger Viktor Hallonsten.

Under Ljusstämning jobbar Sofiero med samma teknik som de stora ljusfestivalerna, fast i mindre skala.

–Vi vill att det ska vara mer subtilt, en vackert belyst park. Men vid barnens Sofiero tar vi ut svängarna lite mer, säger Viktor Hallonsten.

Populära Barnens Sofiero fylls med lekfull ljussättning och det är fritt fram för barnen att röra sig utan att föräldrarna behöver vara oroliga för brinnande marshaller. Det blir pyssel i lekstugan och i Prins Oscars sagoskog händer spännande saker.

Sofiero bjuder som vanligt på grillade äpplen och marshmallows för hungriga små.

–Efter alla nya upptäckter kan man passa på att smaka Slottsrestaurangens Ljusstämningsmeny eller ta en fika i Slottscaféet. Även Slottsbutiken och Sofiero Blomster har öppet under Ljusstämning, tipsar Matthias Bong.

Ordinarie entré är 100 kronor per person. Med Kulturkortet har du förstås fri entré hela helgen, som sig bör. Även barn och unga mellan 0-18 går in gratis under kvällarna fyra. Om du nu mot all förmodan saknar Helsingborgs bästa kort kan du ändå spara 20 kronor genom att på förhand köpa entrébiljett via Sofieros webbplats. Erbjudandet gäller till och med 28 oktober.

Vad: Ljusstämning på Sofiero
När: 1-4 november 17:00-21:00
Var: Sofiero
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga 0-18 år. Ordinarie entré 120 kr.
Obs! Eftersom det brinner levande ljus längs promenadstigarna i parken rekommenderar Sofiero att besökarna lämnar sina hundar hemma under Ljusstämning.

Lämna en kommentar