Ljust och nattsvart i oktober

HW
Henrik Wilhelmsson

Var är min fru?

– Jag och barnen är här! Ta hand om dig själv, det är ju du som inte kan simma! vill frun ropa till sin orolige man. Men hennes tänder hackar för mycket där hon klamrar sig fast på båtens kant.

Biobesök, dans och teater – livet för skåningarna fortsatte som vanligt trots att de under dagtid räddar 7000 danska flyktingar undan Gestapos judeförföljelse 1943. Det är i början av oktober och judiskt nyår. Det är en familjehögtid då tyskarna räknar med att hitta judarna i sina hem. Men tack vare en läcka som sprids till framstående danska politiker, hinner både Sverige och Danmark mobilisera för en massiv räddningsaktion. Medborgare och fiskare från båda sidor om Öresund, många är de som är med och hjälper till med mat, husrum och att ta emot flyktingarna när de anländer till Skånes kuster tidigt om morgnarna. De judar som inte flyr undan tyskarna under nattliga färder över Sundet, är framförallt de gamla på ålderdomshem. Tack vare räddningsaktionen hamnar många färre danska judar i koncentrationsläger än vad Gestapo kanske hade räknat med.

Detta berättar pjäsen Ljus i oktobermörker om. Om när grannländer samarbetar som bäst för den goda sakens skull. Och du får höra sånger som inte sjungs längre för de säger för mycket om hur vi ser på de människor vi inte vet tillräckligt mycket om. Det handlar om flykt och verklighetsflykt. För trots skrikande löpsedlar som ”FLYKTINGSTRÖMMEN ÖKAR” den 4 oktober 1943, söker människor glädjeämnen i livet.

I Sverige kanske vi stoppar i oss en kanelbulle mer än vanligt för att det är Kanelbullens dag. Livet för skåningar och svenskar och européer förflyter som vanligt. Vi går på bio, klubb och teater. Det judiska nyåret är ännu en oktober inlett med hopp om frid och välgång ännu ett år.

Men igår kapsejsade en båt i mängden av överbelastade flyktingbåtar i Medelhavet. EU blundar. Flyktingfrågan vill Unionen, som uppstod för att bevara fred, varken ta eller engagera sig i. Knappast väntar några välkomnande händer för de överlevande syrier, somalier, ghaneser och etiopier vars öde ligger i ointresserade myndigheters händer. De får sitta lugnt i båten och vänta. Alltmedan de stela kroppar som nyss var deras medresenärer lyfts ur vattnet. Här tar hoppet om ett värdigt liv i Europa slut och raden av lik längs en av ön Lampedusas kajkanter fylls på. 1943 upprördes både danskar och svenskar när de läste om Berlins bulletin om judeförföljelse i tidningarna. De hjälptes åt för att förhindra mer död, blodspillan och splittrade familjer. När högerextrema krafter vinner alltmer makt i europeiska länder kan man undra om historien från den ljusa sidan kan upprepas?

Det har gått sjuttio år sedan skåningar tog emot flyktingar med öppna armar. Ljus i oktobermörker, 2-19 oktober, berättar en solskenshistoria om solidaritet. I den kan du höra autentiska historier från de som klarade flykten till Sverige 1943. Läs mer om pjäsen på Dunkers och boka biljett här.

Foto: Solnedgång över Öresund av Håkan Dahlström; svart vatten av Asbruff.