Lokala kulturtanter goes ep och Vinylbaren-gig

HW
Henrik Wilhelmsson

Big Mike and dad är ett lokalt rockband med tydliga känningar inom den Helsingborgska #Kulturtant-sfären. Sångaren knegar till vardags som presstjomme på Kulturförvaltningen och ”Den store” har bland annat knåpat ihop stadens visionslåt. Nu släpper fem-mannabandet sin första ep – och kör ett release-gig i Vinylbaren på The Tivoli på lördag 22 oktober.

Big Mike and dad bildades av Dennis Nilsson (sång, gitarr och text) och Micke Hagström (bas, gitarr och musik) 2014. Då handlade det om avskalade men trallvänliga light rocklåtar. Eller som bandet självt beskriver det: ” alkoholromantisk folkrock”. Efterhand som samarbetet mynnade ut i mer invecklade låtar rekryterades först Anderas Lilja (gitarr och piano) och för bara en tid sedan även en batterist i Gustaf Rosander och Daniel Ahlström på gitarr för att kunna skapa den ljudbild som bandet ville uppnå.

– Vi har fått höra att våra låtar oftast är alkoholromantiska, så vi valde det som vår egen stil. Egentligen är det inte svårare än att vi blandar brittisk folkrock, å ena sidan, och amerikansk folkrock, och en del country, å andra. Vi kände att efter inspelningen var gjord att vi inte riktigt levde upp till det live. Därför ville vi testa lite nytt. Den nya stilen har levt upp så pass att det nu även finns spår av funk i musiken. Något som ingen inblandad på något sätt var förberedd på, säger Micke Hagström.

EP:n består av två trudelutter: ”Down the drain” och ”Sold my soul” som släpps via Bearded Bear Records och som mixats och spelats in i Studio Mansarda. För den som hört duon – och senare trion – kommer att få uppleva en något annorlunda ljudbild med kvintetten Bad Mike and dad.

– På skivan använder vi oss av klassisks instrument, som gitarr, bas, trummor och piano, men även stamp i ett trägolv, en kastrull med spik, ett oljefat, och en välriktad spark mot en gitarrförstärkare, berättar Micke Hagström vidare.

På lördag, 22 oktober, blir det dessutom ett gig med Big Mike and dad i klassiska Vinylbaren på The Tivoli. Om inte rock-hypen och EP-släppet stigit bandet helt åt huvudet kliver kvintetten på scen klockan 21:30.

HD om releasen

Lyssna på Big Mike and dad