Lokalhistoria och digital konst vägg i vägg

DN
Dennis Nilsson

På Dunkers entréplan händer det grejer. Fyra nya utställningsytor ser dagens ljus och ska tillföra en flexibel yta för gratis kulturupplevelser. 3 september öppnar två utställningar vägg i vägg. Personligt och Förstärkt verklighet.

Utställningen Personligt, som visas 3 september till 25 oktober, är ett samarbete mellan Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet/Helsingborgs museer. Utställningen visar ett urval av konst och ting som blivit museiföremål de senaste åren. Personalen på Kulturmagasinet och Dunkers kulturhus har utifrån sina yrkesroller valt en till två föremål vardera från nyförvärven, 41 föremål totalt. Sedan har de skrivit personliga texter till sina valda objekt. Lokalhistoria med en personlig touch helt enkelt. Utställningen kommer ge dig svar på varför den dammiga antika vasen är ett precis lika intressant museiföremål som prideflaggorna som samlades in från sundstorget igår.

I utställningslokalen bredvid visas Förstärkt verklighet – Augumented Reality (3 september – 11 oktober) som har en annan karaktär, men likväl handlar om föremål som får liv. I samarbete med australiensiska EyeJack Events visas utställningen för första gången i Sverige. I utställningen visas konstverk på flera olika sätt via tekniken AR. Den förstärkta verkligheten uppstår då betraktaren av konstverken får tre olika upplevelser samtidigt. Först ses konstverket på väggen, sedan den digitala formen via en applikation och till sist kopplas ett ljud till upplevelsen. När verkligheten möter elektroniken kommer konstverket till liv och ger betraktaren en oväntad och spännande upplevelse.

Läs mer om utställningen Personligt

Läs mer om utställningen Förstärkt verklighet – Augmented Reality

Lämna en kommentar