Lokalhistoria om Elin Wägner, Kärnan och 700 hästar

PS
Paul Svensson

Höstens tre lokalhistoriska arrangemang på Dunkers kulturhus bjuder på författarsamtal tillsammans med Ulrika Knutsson om den besvärliga Elin Wägner, genomsyn av Kärnan under åren och på det speciella ögonblicket då 700 amerikanska stridshästar lastades av i Helsingborgs hamn. Med kulturkortet betalar du endast 40 kronor för att lära dig mer om tidens intressanta händelser i Helsingborg.

Den besvärliga Elin Wägner
7 oktober 18.30
Har du hört talas om Elin Wägner? Hon räknas i dag som en av vår tids viktigaste kvinnor. Författaren Ulrika Knutsson har skrivit en bok om Elin och hennes viktiga arbete, som var lång före sin egen tid. Anno 2020 kan man inte göra annat än applådera Elin Wägner, en sann kvinnlig revolutionär som redan i början av 1900-talet grävde i ämnen som sexuella trakasserier och miljöförstöringar. Elin Wägner spelade också en stor roll i kvinnlig rösträtt och hon var också med och grundade Rädda Barnen 1919. Om hennes anknytning till Helsingborg och mer därtill berättar Ulrika Knutsson under samtalet.

Föredraget är slutsålt, men kommer att sändas online.
Anmälan krävs via jenny.fridh@helsingborg.se eller 0732-31 53 60.

Kärnan i fokus
4 november 18.30
Det är förmodligen Helsingborgs mest kända landmärke. Kärnan har stått på plats i Slottshagsparken i mer än 700 år och under hösten 2020 kommer det till och med en bok om stadens röda tegeltorn. Och innan dess ska även två av skribenterna i boken, Birgitta Witting, antikvarie på Kulturmagasinet i Helsingborg, och Karin Gustavsson, chef på Folklivsarkivet med Skånes museisamlingar i Lund, lyfta Kärnans utveckling genom åren och samtala om konsten och föremålen kopplade till platsen. Visste du förresten att en rad kända historiska personligheter, som till exempel Carl von Linné och prinsen av Vasa, besökt Kärnan under årens lopp? Någon som vet mer om detta är Karin Gustavsson, vilket hon berättar mer om under kvällens samtal.

Fyrbenta gränsgångare
2 december 18.30
Märkliga saker har hänt i Helsingborgs hamn under åren, men frågan är om inte det märkligaste av dem alla skedde vintern 1947. Då nödlossades nämligen 700 stridshästar från det amerikanska fartyget Virginia City, som var på väg till Gdansk i Polen men tvingades i hamn på grund av mycket hårt väder. Pelle Johansson, antikvarie på Kulturmagasinet i Helsingborg, håller i tyglarna och berättar mer om det pågående arbetet med att kartlägga den ovanliga lokalhistoriska händelsen som utspelade sig i Helsingborgs hamn i slutet av 1940-talet.

Lokalhistoria ett samarrangemang med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet. Samtalen arrangeras under säkra former med gott om plats mellan sittplatserna. Totalt finns det 50 platser per samtal. Med kulturkortet kostar en biljett endast 40 kronor. Biljett köper du online på ticketmaster.se eller till fots på Dunkers kulturhus.

Vad: Lokalhistoria från Helsingborg
När: 7 oktober, 4 november och 2 december 18.30
Var: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris: 40 kronor med kulturkortet, ordinarie pris 80 kronor

Lämna en kommentar