Lokalhistoria om fattigvård, japansk konst och fotografi

PS
Paul Svensson

Det finns gott om intressant historia att häpnas över om Helsingborg. För den som vill lära sig mer arrangerar Dunkers kulturhus, Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet Lokalhistoriska föredrag på kulturhuset. Under våren presenterar man tre föredrag som handlar om människoöden, om geografiska och konstnärliga resor och om en fotograf som förtjänar att lyftas fram.

1 februari 18.30
Ingeborg Holm: ett människoöde, en pjäs, en känd stumfilm och Helsingborgs fattigvård
Den här kvällen berättar Anja Petersen om Ingeborg Holm och om den svenska fattigvården kring sekelskiftet 1900.Stumfilmen Ingeborg Holm hade premiär 1918. Det blev en skandalsuccé. Skådespelet Ingeborg Holm skrevs av Nils Krok i Helsingborg redan 1906 och pjäsen sattes upp på teatern samma år. Den sades vara verklighetsbaserad och kritiserade den tidens fattigvård. Nils Krok kan på så vis betraktas som en tidig visselblåsare.
Stumfilmen finns att se på Youtube. På Helsingborgs stadsteater spelas musikalen Tysta Maria under våren, som delvis bygger på historien om Ingeborg Holm.

1 mars 18.30
Yoshio Nakajima – hur en japansk konstnär skapade konsthistoria i Skåne
Konstnären Yoshio Nakajima är mer aktuellt än någonsin. Men hur gick det egentligen till när han flyttade från Japan på 1960-talet och blev en känd konstnär i Europa och i Skåne? Den här kvällen berättar utställningsproducent och curator Martin Schibli historien om Yoshio Nakajima.
Föredraget ges med anledning av utställningen Yoshio Nakajima – resa med solen, som visas på Dunkers kulturhus till och med 12 mars 2023. Martin Schibli berättar om konstnärens resa från Japan till Helsingborg. Det var en resa som gick bland annat via Antwerpen, Göteborg och Ubbeboda. Yoshio Nakajima är i dag 82 år gammal och har en lång och framgångsrik karriär som bild- och performancekonstnär bakom sig.

5 april 18.30
Ralph Nykvist – fotografernas fotograf 
Niclas Östlind, från HDK-Valand, har kurerat den pågående utställningen om Ralph Nykvist på Dunkers kulturhus. Ursprunget till utställningen är att Helsingborgs museum 2020 mottog en donation med Ralph Nykvist samtliga negativ. Utställningen visas till och med 30 april och det är den hittills största om Ralph Nykvists karriär och omfattar drygt 200 fotografier från tre decennier. Trots att Ralph Nykvist fotograferat under flera decennier är han ändå ganska okänd utanför fotografikretsarna. I det här föredraget berättar Niclas Östlind allt om fotografernas fotograf.
Niclas Östlind är fil. dr. i fotografi, curator och författare. Han är specialiserad på fotografi, samtidskonst och historiografi.

Biljetter till föredragen köper du online via ticketmaster.se eller i entrén på Dunkers kulturhus. Med Kulturkortet har du 40 procent rabatt på priset och betalar endast 60 kronor per föredrag.

Vad: intressant från Helsingborgs historia
När: 1 februari, 1 mars och 5 april 18.30
Var: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris: ordinarie pris 100 kronor, 60 kronor med Kulturkortet

Foto: Svensk Filmdatabas, Ralph Nykvist, Jesper Molin