Lokalhistoria om krigets barn, Kärnan och 700 hästar

PS
Paul Svensson

Höstens tre lokalhistoriska arrangemang på Dunkers kulturhus bjuder på tänkvärt om de tiotusentals svenska barn och ungdomar som drog sitt strå till stacken under andra världskriget, genomsyn av Kärnan och på det speciella ögonblicket då 700 amerikanska stridshästar lastades av i Helsingborgs hamn. Med kulturkortet betalar du endast 40 kronor för att lära dig mer om tidens intressanta händelser i Helsingborg.

6 oktober 18.30
Barn i beredskap
Det var inte bara våra tappra svenska män och kvinnor som gjorde sin del under andra världskriget. Medan stora delar av Europa stod i lågor deltog tiotusentals svenska barn och ungdomar i beredskapsinsatser. Historikern Björn Lundberg berättar mer om barnens involvering och hur de kom att spela en viktig del med bland annat luftskydd, jordbruksarbete och skrotinsamling.

3 november 18.30
Kärnan i fokus
Det är förmodligen Helsingborgs mest kända landmärke. Kärnan har stått på plats i Slottshagsparken i mer än 700 år och under hösten 2020 kommer det till och med en bok om stadens röda tegeltorn. Och innan dess ska även två av skribenterna i boken, Birgitta Witting, antikvarie på Kulturmagasinet i Helsingborg, och Karin Gustavsson, chef på Folklivsarkivet med Skånes museisamlingar i Lund, lyfta Kärnans utveckling genom åren och samtala om konsten och föremålen kopplade till platsen. Visste du förresten att en rad kända historiska personligheter, som till exempel Carl von Linné och prinsen av Vasa, besökt Kärnan under årens lopp? Någon som vet mer om detta är Karin Gustavsson, vilket hon berättar mer om under kvällens samtal.

1 december 18.30
Fyrbenta gränsgångare
Märkliga saker har hänt i Helsingborgs hamn under åren, men frågan är om inte det märkligaste av dem alla skedde vintern 1947. Då nödlossades nämligen 700 hästar från det amerikanska fartyget Virginia City, som var på väg till Gdansk i Polen men tvingades i hamn på grund av mycket hårt väder. Pelle Johansson, antikvarie på Kulturmagasinet i Helsingborg, håller i tyglarna och berättar mer om det pågående arbetet med att kartlägga den ovanliga lokalhistoriska händelsen som utspelade sig i Helsingborgs hamn i slutet av 1940-talet.

Lokalhistoriska samtal är ett samarrangemang med Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet. Med kulturkortet kostar en biljett endast 40 kronor. Biljett köper du på plats i entrén på Dunkers kulturhus.

Vad: Lokalhistoria från Helsingborg
När: 6 oktober, 3 november och 1 december 18.30
Var: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris: 40 kronor med kulturkortet, ordinarie pris 80 kronor

Lämna en kommentar