Lördagskväll med sex, film och samtal

HW
Henrik Wilhelmsson

Hur mycket påverkar det våra liv vem vi ligger med? När August Strindbergs Fröken Julie blev film 1951 var det en för sin tid rättfram skildring av hur sex påverkar en människas liv. Men hur långt har vi kommit med vår syn på sex idag, 65 år senare? Sex är fortfarande ett samtalsämne som är lätt att skämta bort. Därför vill Kunskapsklubben och Röda kvarn röra runt i grytan av tabun, sex, intima relationer. Det blir en helkväll som inleds med filmklassikern Fröken Julie.

Lördag 12 november 17:30.

80 kronor med Kulturkortet.

Ordinarie pris: 100 kronor. Med Nordiska nätters festivalpass: 70 kronor.

Kvällens gäst: Ämma Hildebrand

Ämma Hildebrand doktorerar i utbildningsvetenskap och har fokuserat på ämnet sexualundervisning. Hon konstaterar att sex- och samlevnad hade kunnat se annorlunda ut i dag om inte historien sett ut som den gjort. Eller om biologer hade förstått biologin på andra sätt. I tider när unga är en knapptryckning bort från skildringar av sex på webben, vilken betydelse har då sexualundervisningen i skolan?

En försmak av Regissörens val

Augusts Strindbergs naturalistiska köksdrama om klass- och könskamp inspirerade Alf Sjöberg till en filmatisering som överskred inte bara förlagans ramar utan också regissörens tidigare prestationer. Filmen är en av de stora klassikerna i filmhistorien och fick första pris i Cannes. Fröken Julie är en försmak på Röda Kvarns kommande programserie Regissörens val där sju av världens främsta regissörer från olika delar av världen har valt ut sina svenska favoritfilmer. Programserien startar våren 2017. Mer info om Regissörens val

Kvällen är ett samarbete mellan Röda Kvarn och programserien Regissörens val och Kunskapsklubbens festival Nordiska Nätter som äger rum i Helsingborg 11-12 nov.