M/S Museet för sjöfart bjuder in till tioårskalas

PS
Paul Svensson

M/S Museet för sjöfart i Helsingör firar tio år i torrdockan lördag 7 oktober. Då passar man på att bjuda in till en härligt dansk endagsfestival laddad med aktiviteter för hela familjen, samtal, paneldebatter och rundvisningar i museet. Alla aktiviteter ingår i entrén, vilket passar perfekt för dig med Kulturkortet då du får 20 procent rabatt på inträdet.

På det här kalaset händer det en hel del kul på temat dansk sjöfart. Programmet är laddat med arrangemang både för stora och små. För oss vuxna blir det bland annat paneldebatt om hur det är att stå på kommandobryggan och styra museet genom alla slags politiska stormar. Det blir också författarsamtal och guidade turer i museets lokaler. Här får du lära dig mer om den danska sjöfarten och allt spännande som har hänt i den under åren.

Svordomar, tatueringar och kalastårta
Självklart blir det även kalasarrangemang för museets yngre besökare. Dagen till ära håller man öppet i barnpuben Café Råttboet och serverar sjömanscocktails i små storlekar. På plats är också kapten Storm som lär de små att svära som en redig sjöman och det bjuds på märklig sjömansmat i Äckel i kabyssen. Man har även öppet i tatueringsmammans tatueringssalong och gaddar alla små sjömän med tillfälligt bläck.
Från klockan 16.00 dukas det fram dansk tårta när Onkel Reje håller i trådarna. Förvänta dig något sött på tallriken och skön allsång på temat glada sjömän. Tårtan är för alla besökare, oavsett ålder.

Premiär för ny utställning
På kalasdagen öppnar också den nya utställningen Skepp på rad. Här visar man mängder av fartygsmodeller från golv till tak. Till de små skeppen kommer också stora berättelser med anknytning till de skepp som stått som modeller för skeppen i utställningen.

Alla aktiviteter under kalasdagen ingår i ordinarie entré. För dig med Kulturkortet väntar 20 procent rabatt på biljettpriset. Ordinarie entré är 135 danska kronor. Barn och unga under 18 år går in gratis. Passa på att sätta guldkant på en helt vanlig svensk höstlördag med ett danskt tioårskalas på andra sidan sundet. Danmarks största sjöfartsmuseum, som bara ligger ett ankarkast från Kronoborg slott, är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Du kan läsa mer om museet och den stora kalasdagen på mfs.dk.

Vad: dansk kalasstämning på M/S Museet för sjöfart
Var: Helsingör, Danmark
När: 7 oktober 11.00–17.00
Entré: 20 procent rabatt på entrépriset med Kulturkortet, ordinarie entré är 135 danska kronor, fri entré för barn under 18 år