M/S Museet for søfart hälsar er välkomna ombord

Den 18:e februari kastar vi loss och sjösätter kulturkortssamarbetet med Muséet för sjöfart i Helsingör. Under en vecka, fram till den 26:e februari har du som kulturkortsinnehavare fritt inträde. Vi har besökt det coola muséet och gjort en djupdykning i vad som väntar er i underjorden nere i den gamla torrdockan.

”Det finns tre slags människor: De levande, de döda och de sjöfarande”. Med de orden skrivna på en vägg hälsas ni välkomna och ser runt hörnet en roterande boj som visar er vägen in i den första delen av utställningen. I den första delen av utställningen presenteras myten om sjömannen. Vem är en sjöman och vad är det för mystik som omger honom? Sjömannens liv består av hårt slitsamt arbete men också drömmen om något större i horisontens oändlighet. Montrarna visar inledningsvis populärkulturens bild av sjömannen, för att sedan skeppa oss in i hur hans verklighet faktiskt såg ut. Det är två ganska så vitt skilda bilder som målas upp och utställningen presenterar det otroligt snyggt i text, bild och autentiska föremål som levt sina liv ombord på båtar som trafikerat det sju världenshaven. Att muséet som öppnade 2013 visar upp otroligt många äkta föremål och rariteter ger besöket en extra tyngd och man kan stundtals ta på känslan av att vara ombord. Inte minst bidrar byggnadens arkitektur till att förstärka den känslan. Ni får även en grundlig genomgång i sjöfartens och fartygens praktiska så som mekanik, maskineri, navigering, logistik och kommunikation. Man kan säga att fokus för hela muséet ligger inom ett tidsspann från i huvudsak de senaste 150 åren och avhandlar närmast uteslutande civil sjöfart. Men också de mörka krigsåren har sin plats i montrarna. Sjöfartsnationen Danmark drabbades otroligt hårt under de båda världskrigen. All fakta presenteras på ett sätt som passar såväl ung som gammal. Man kan via ljud, bild, filmer och text ta till sig informationen på en antingen grundläggande eller fördjupande nivå. Det finns kort och gott något för alla besökare och utbudet är mycket varierande. Man kan hoppa upp i stolen och göra sig en klassisk sjömanstatuering eller slå sig ner vid datorn och lära sig att frakta varor runt världen i ett roligt spel. Via virtual reality kan ni även följa med ombord i en livbåt på ett stormigt hav. Fast den riktiga kryddan till muséet är alla de skalenliga byggmodellerna som dyker upp lite överallt. Här finns bland annat en modell av den första tågfärjan som trafikerade HH-leden och inte minst finns det en modell av världens största fartyg. Bara modellen i sig är säkerligen tillräckligt stor och sjöduglig för att ta sig över sundet. Faktiskt finns det ca 70 skalenliga modeller att beskåda. Fram till 13:e augusti visas även den aktuella utställningen Sex and the sea. En temporär utställning som avhandlar den beryktade fritiden på havet och i hamn.

Arkitektur i världsklass När man ritat och byggt Muséet för sjöfart så har man verkligen inte gjort det lätt för sig. Hela byggnaden är ett jätteprojekt och en stor upplevelse i sig. Lokalen är påkostad och genomtänkt ner i minsta detalj. Bara en sådan sak som att man faktiskt utgått från de gamla torrdockorna på det gamla varvsområdet är otroligt beundransvärd. Responsen har inte låtit vänta på sig, för muséet har redan hunnit bli världsberömt och vida omtalat för just sin utformning och arkitektur.  När ni njutit av såväl arkitektur och kultur av högsta klass, så finns det möjlighet att slå sig ner och njuta av något gott i muséets café. Vad: M/S museet for søfartVar: Helsingør – Ny kronborgvej 1När: Kulturkortssamarbetet med rabatt startar 18:e februari 2017Pris: Fritt inträde 18:e – 26:e februari. Därefter 50% rabatt med kulturkortet. (Ordinarie pris: 90 – 110 DKK)