Magisk väsenvandring på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

På Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg finns det mer än bara gamla gårdar och hus. När mörkret sänker sig över museiområdet kryper det fram magiska väsen ur de sagolika miljöerna. Den enda chansen att få en glimt av dem är att följa med på Väsenvandring som museet arrangerar 31 oktober och 1 november. Vandringen rekommenderas för modiga barn från sex år och uppåt.

Det hör kanske inte till vanligheterna att spana efter varulvar, spöken och näcken mitt i Helsingborg. Men en gång om året öppnar friluftsmuseet Fredriksdal upp grindarna efter mörkrets inbrott och bjuder in besökare att ta del av Väsenvandring. Under vandringen smyckar man naturstigarna och lyser upp med marschaller, små brasor och gammaldags lyktor, precis som det såg ut förr i tiden. Stämningen är viktig för att få till den där kusliga känslan som våra svenska väsen gillar att smyga omkring i.

Berättelser om svunna tider
Under vandringen berättar Fredriksdals skickliga guider om uråldriga traditioner och om en svunnen tid när världen var magisk och beboddes av väsen som det gällde att hålla sig väl med. Men tro nu inte att den här världen inte längre existerar, för det gör den. Den gamla tidens väsen levar vidare i skogen, på ängarna, i jordhålor och i de gamla gårdarna och husen på Fredriksdal.

I år presenterar Fredriksdal några nya väsen som inte har varit med tidigare. Man är fortfarande lite hemlig gällande vilka de är men hälsar att besökare ska ta med sig vitlök och stål i fickan för att hålla sig på den säkra sidan. Räkna kallt med att det kommer att tisslas och tasslas lite extra på området i år.

Endast förköp gäller
Vandringen är 31 oktober och 1 november, tar ungefär 60 minuter och passen är uppdelade från klockan 17.00 till 20.30. Biljetter går endast att förköpa via hbgkulturbutik.se, i Kulturmagasinets reception på Fredriksdal museer och trädgårdar och i entrén på Dunkers kulturhus. Väsenvandring rekommenderas för barn från sex år och uppåt. På den här arrangemanget ingår det inte någon rabatt med Kulturkortet, men låt inte det avskräcka. Biljettpris för vuxen är 180 kronor, 80 kronor för barn och unga till och med 18 år.

Vad: kusliga vandringar i höstmörkret
När: 31 oktober och 1 november 17.00–20.30
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: 180 kronor för vuxen, 80 kronor för barn och unga till och med 18 år