Magiskt gig toppas med #Kulturtant:eri

HW
Henrik Wilhelmsson

Anders F Rönnblom – ett av Sveriges största namn på vis-pop- och rockscenen alla kategorier och tider gjorde ett smått magiskt gig tillsammans med sitt AFR Band på Folk & Rock i Malmö i fredags kväll. Det var så episkt att Anders F själv och trummisen Björn Rothstein bara var tvungna att Kulturtantifieras. Den sistnämnda körde hela andra setet i ”Kulturtant-t-shirt. STORT!

Anders F Rönnblom och hans AFR Band, bestående av de ärrade rockrävarna Peter R Ericsson (gitarr), Björn Aggemyr (bas) och batterist Björn Rothstein, körde ett smått fantastiskt gig hos vår samarbetspartner Rockbåten i juli förra året. Då missades möjligheten att Kulturtantifiera boysen för det smått briljanta giget (spana in klippen nedan). Så när Anders F med band svängde förbi storebror i söder var det bara att ta tjuren vid hornen.

Och igen – vilket gig som alla ”F-heads” bjuds på. Spana in låtlistan (eller ska en skriva skatt?) så ser du vidden av det hela. Sockra med att bandet är spelsuget som attan och du inser snabbt att du gick miste om en rock´n´roll-bonanza som heter duga. Stackars basist Björn Aggemyr lider av svår förkylning men av det märks inget av sett ur ett åskådarperspektiv. Proffsigt som katten! Och den mycket kompetenta vokalistförstärkningen i Jenny Roos skojar man inte bort.

I pausen efter första setet, där klassiker som Skratta tills tåget går och Jag kysste henne våldsamt bränns av, kan yours truly inte hålla sig längre. Trummisen Björn får en snabb fråga om han inte känner sig riktigt kulturell i afton? Leendet som svar skojar man inte bort. Glad i hågen hoppar han i sin nya t-shirt. Coolt!

Och i sin nya t-shirt är det faktiskt Björn som dominerar i andra set. Ni ser själva hur han köttar loss i klippet från giget.

Men det är Anders F som är the man, the myth, the lokomotiv och stjärnan här. Denna levande legend som komponerat så fantastisk musik under årens lopp. För oss Helsingborgare kanske Ramlösa kvarn känns mest bekant? (Är dock osäker på om det verkligen är ”vårt” Ramlösa som avses. Har inte kunnat googla mig fram till något säkert svar och glömde fråga Anders F själv om det). Andra höjdare är Europa brinner, Komedia och så klart den kanske mest kommersiella trudelutten i Det är inte snön som faller.

Och just de två sistnämnda låtarna blir också de två avslutande låtarna på giget. Och vilken jäkla käftsmäll till avslutning det blir! Spelglädje de lux! Att maestro själv öppnar med fel textrad i Komedia spelar ingen som helst roll, det är bara charmigt. När Komedia utan stopp övergår i julklassikern (även om det nog mest troligen är kokain som avses) Det är inte snön som faller då kan inte ens den ganska åldersdigna publiken i lokalen sitta tysta längre utan sjunger med hyfsat duktigt medan Bonzo-trummisen Björn går loss som en tok och Anders F själv tillsammans med gitarristmanglaren Peter R och ”tomtefar” själv, den skäggige basisten Björn, diggar loss friskt. Och här någonstans kommer undertecknad på att det skulle ha behövts fem t-shirts. Men ett snabbt Stålmannen-ombyt på toa räddar situationen – och vips sitter Kulturtant-t-shirten på Anders F också. I vart fall två av fem man i bandet är nu Kulturtantifierade. Men förhoppningsvis svänger bandet förbi Helsingborg fler gånger – då jäklar!

Eufori! Och lätt starka 4,5 av 5 Kulturtanter i betyg för giget och deras trevliga attityd!

 Anders F Rönnblom, en #Kulturtant och resten av AFR Band tillsammans med vokalistbackup:en Jenny Roos. FOTO: Henry Roos Setlista Folk å Rock Malmö 11/11 VÄLKOMMEN TILL VERKLIGHETEN MER ÄN AMERIKA VILDHONUNG VEM STYR LANDET GRATISERBJUDANDE TAMBOURINES & LOVERS SKRATTA TILLS TÅGET GÅR JAG KYSSTE HENNE VÅLDSAMT CAVIAR PIZZA (paus)HON HÅLLER UT ÖVER VINTERN (AFR solo)DIN BARNDOM SKALL ALDRIG DÖ (AFR & Jenny Roos)RAMLÖSA KVARN (AFR & Jenny Roos)HISTORIENDOWN ON FREAK STREETDET ÄR FÖR MÖRKT I MÖRKRETGUDS ROSORTOLV TIGGAREEUROPA BRINNER (extranummer)KOMEDIADET ÄR INTE SNÖN SOM FALLER

Anders F Rönnblom + AFR Band på Rockbåten kör Jag kysste henne våldsamt

Anders F Rönnblom + AFR Band på Rockbåten – Skratta tills tåget går

Peter R Ericson och Björn Aggemyr med kulturtanterna Björn Rothstein och undertecknad. Cheers! FOTO: Henry Roos