Mångalna toner på Helsingborgs Konserthus säsongen 2018/2019

PS
Paul Svensson

Torsdagen 6 september drar den nya säsongen igång. Från september i år till 29 maj året därpå. Det bli nio månader fullproppade med klassisk musik, härliga after work-kvällar, familjeföreställningar och mycket annat som det låter riktigt bra om. Med Kulturkortet har du förstås rabatt på många av arrangemangen.

Den kommande säsongen bygger på konsten att vara människa, känslor och tillstånd baserat på Anton Schönbergs klassiska verk Pierrot Lunaire från 1912. Den svartvite clownen genomsyrar hela säsongen tillsammans med nya idéer och grepp. Starka, musikaliska berättelser på temat kärlek, sex, våld, religion och hemlängtan, för att nämna något. Konserter varvas med intressanta diskussionskvällar och filmvisningar. Det blir också efterfester där publik och musiker får chansen att träffas och prata. Och fantasifulla musiksagor för barnen om stora troll, flygande snömän och ryska vargar med vassa tänder.

En av säsongens återkommande kompositörer är Emmy Lindström. Hon är tonsättaren och den musikaliska sjuksköterskan som förra året gjorde stor succé med sin egenskrivna klarinettkonsert At the Hills of Hampstead Heath. Den här säsongen har hon fått ännu mer utrymme med sitt verk The Lost Clown. Ett verk som har 21 satser, precis som Pierrot Lunaire, och som kommer att framföras under precis lika många konserter. Redan på premiärdagen, torsdagen 6 september,  kan du höra Emmys första verk för säsongen i Måndrucken.

Under säsongen fortsätter även konserthuset med de populära after work-kvällarna där temat alltid är mat, mingel och musik. Och det blir även mer av yoga- och bebiskonserterna, två koncept som blivit riktigt framgångsrika och som spinner vidare på konceptet om att konserthuset ska vara en plats för alla och inte bara för inbitna lyssnare av klassisk musik. På konserthuset rör man om i den musikaliska grytan. Något de många kvinnliga tonsättarna, dirigenterna och solisterna under säsongen vittnar om.

Det händer verkligen mycket på Helsingborgs Konserthus under säsongen 2018/2019. Stäm av på helsingborgskulturhus.se för komplett program och för att planera in dina favoritbesök i kalendern. Här kan du inte bara spana in vilka föreställningar som du har rabatt på, du kan också få svar på frågor som hur många violinspelare det finns i symfoniorkestern och vilken världsstjärna som Thomas di Leva kommer att tolka till hösten. Med Kulturkortet har du alltid 15 % rabatt när HSO spelar på konserthuset.

Vad: Skön musik på Helsingborgs Konserthus
När: 6 september 2018 till 29 maj 2019
Var: Helsingborgs Konserthus
Pris: helsingborgskonserthus.se för aktuella priser och rabatter

Foto: Sophie Håkansson

Lämna en kommentar