Mardrömsön i paradiset
Sol, palmer, kristallklart vatten från Indiska oceanen, avlägsenhet, stillhet, äventyr och bad. Visst låter det bra? Det skulle kunna vara ett reklamblad för Julön utanför Indonesien. På Julön finns all idyll du kan tänka dig och samtidigt ett levande helvete för tusentals asylsökande flyktingar. Ön hyser en australiensisk högsäkerhetsanstalt för asylsökande och de har inte en chans att ta sig därifrån. Gabrielle Brady’s Island of hungry ghosts visar hur inhumant Australien behandlar asylsökande i ett tropiskt paradis. Julön är en plats där ingen hör dig skrika.
När vi svenskar tänker på Sydostasien tänker vi mest på kritvita stränder, äventyr och semester. När dessutom naturdokumentärerna om den migrerande röda krabban kablas ut förstärks den bilden. Under en kort period varje år vandrar miljontals krabbor ur djungeln och ner till stranden för att föröka sig. Det är ett sällan skådat skådespel när stränderna byter färg från vita till djupröda på grund av alla krabborna.
Bara ett krabbkast därifrån finns samtidigt tusentals inspärrade afghaner och somalier som trotsat väder, hav och vind för ett bättre liv. De har flytt från krig, fattigdom och svält till ett ganska välmående Australien. Men Australien har valt att placera dem i asyllägret på ön på obestämd tid. Många har suttit på ön i många år i väntan på besked om sin framtid – utan framgång. Den enda kontakt med omvärlden är fem traumaterapeuter som försöker hjälpa och råda de inspärrade människorna. Poh Lin Lee är en av de fem terapeuterna och det är genom hennes möten med interner som vi får en inblick i deras liv.
Det är när Poh Lin Lees vän Gabrielle Brady kommer på besök till ön som fröet till filmen sås. Poh Lin Lee leder Gabrielle genom djungeln för att visa asyllägret och den misär människorna lever i där. Gabrielle blir såklart chockad och bestört och bestämmer sig för att göra en film för att visa tragedin för omvärlden. Gabrielle spenderar fyra år boendes i en skåpbil i Berlin för att ha råd med filmproduktionen och resorna till och från ön.
Det har inte varit lätt för Brady och Poh Lin Lee att skapa filmen. Poh Lin Lee riskerade ett tvåårigt fängelsestraff för visselblåsning genom att delta i filmen. Samtidigt var de måna om att inte slita upp nya sår hos de internerade som de intervjuade, de ville inte väcka gamla minnen till liv. Därför tar filmen utgångspunkt i Poh Lin Lees möten med de asylsökande med fokus på livet i lägret och deras framtid.
Australien valde att stänga asyllägret i oktober 2018 efter omfattande internationell kritik. Tyvärr har det inte förbättrat situationen för de tusentals asylsökande flyktingarna. Av 20 personer har endast 5 fått någon typ av uppehållstillstånd. Även andra länder har stängt liknande flyktingläger, bland annat har Papua Nya Guinea stängt sitt läger på Manus Island.
Filmen har prisats vid flera internationella filmfestivaler, däribland Best documentary film vid Tribeca Film Awards och Human rights award vid IDFA. Amerikanska tidningen The Guardian kallar ön för Australiens Guantanamo och drar paralleller till de inhumana händelser som skett där.
Missa inte denna film!
Vad? DocLounge visar filmen Island of hungry ghosts
När? 1 maj klockan klockan 17:00
Var? Beijing 8, Söder i Helsingborg
Pris? 70 kronor för ordinarie biljett, 50 kronor för studerande