Maria Zoéga får upprättelse

ML
Max Lennartsson

Är du helsingborgare? Då känner du garanterat till Carlos Zoéga, grundaren av Sveriges bästa kafferosteri. I drygt 100 år har Carlos Zoéga hyllats för sitt bolag och det goda kaffet. Men ganska få känner till att Carlos Zoéga hastigt dog två år efter starten och att hans gravida fru Maria Zoéga tog hand om både dottern och bolaget därefter.

Maria Zoéga, f.d. Thunell, drev sin egen fotoateljé när hon träffade Carlos, något som var ovanligt för kvinnor på den tiden. Paret gifte sig 1885 och flyttade samma år in till Helsingborg. Carlos startade upp sin verksamhet och Maria överlät ateljén till sin syster.

Tyvärr hade familjen en hel del otur 1888, det tragiska året då mycket gick snett för familjen Zoéga och Maria blev ensam kvar med både bolaget och barnen. Säkerligen bröt hon ihop mer än en gång, men hon gav aldrig upp. Maria fick flera anbud på bolaget men valde att driva det vidare på egen hand.

Hon gifte om sig med Johan som även han blev aktiv i bolaget. Tillsammans skapade bolaget som producerar kaffet du använder vid varje ögonblick i livet oavsett om det är bröllop eller morgonkoppen.

Maria är bara en av många aktiva kvinnor som för en tynande tillvaro i historieberättelsen. Men de håller på att få upprättelse. Den 15 oktober arrangerar Kvinnokarta Helsingborg en föreläsning om Maria Zoéga på Dunkers. Anja Petersén, fil.dr. etnologi och pedagog, föreläser om Marias liv och Tanja Wirholm, Brand Manager på Zoégas, berättar mer om hur Maria lade grunden till bolaget vi alla älskar idag.

Vad? Föreläsning om Maria Zoégas

När? 15 oktober klockan 18:00-19:30

Var? Teatersalen på Dunkers kulturhus

Fri entré. OBS! Kom i tid då det varit högt tryck på denna föreläsning.

Lämna en kommentar