Martin Luther King, sång och animerade drakar på Röda kvarn

PS
Paul Svensson

I mars visar Röda kvarn en hel del intressanta filmer både för små och stora. På bioduken blir det lite äventyrligt med drakar för de yngre och gripande dokumentärer för oss som är äldre. Och sedan visas det också film som passar alla. Med Kulturkortet har du alltid rabatt på biobiljetten.

Det ska börjas i tid och det gäller även med filmupplevelser för de yngre. På Röda kvarn finns det knattebio för de yngsta besökarna. Här visas kortare filmer, oftast animerade, till reducerat pris. I mars blir det spännande med Isblommans hemlighet. Här får barn från två år och uppåt lära känna Fiffel, en fiffig rackare som lånar sin farfars trollspö och råkar kasta det långt in i De gröna ärtornas dal. När han ger sig in i dalen träffar han på Båg och sedan kan ett nytt äventyr ta sin början. Isblommans hemlighet är producerad i Danmark och beskrivs som en lagom lång knattefilm.

Även Disney är med i leken i mars med sin senaste animerade långfilm, Raya och den sista draken. Ett spännande äventyr där uråldrig drakmagi måste väckas till liv för att rädda fantasivärlden Kumandra. Filmen är producerad av samma studio som har gjort Frost och Vaiana. Vad betyder det? Jo, det betyder att det är snyggt, rafflande och att vi kan förvänta oss en uppsjö med nya härliga sånger som vi aldrig kommer kunna sluta nynna på.

I mars fortsätter också Röda kvarns Harry Potter-visningar. Lördag 6 mars visar man Harry Potter och fången från Azkaban och vid två tillfällen, 13 och 20 mars, går  Harry Potter och den flammande bägaren upp på bioduken. Missa inte chansen att se dessa magiska filmer på bio, de gör sig verkligen extra bra i Röda kvarns rymliga salonger där J.K. Rowlings äventyr kommer till sin fulla rätt. Och på temat magi för de yngre visas också Ronald Dahls Häxorna i mars. Filmen bygger på boken med samma namn. Stjärntätt, actionladdat och späckat med fräcka effekter.

För den något mer vuxna biopubliken heter månadens kanske viktigaste film MLK/FBI. Den här dokumentären har regisserats av Sam Pollard och handlar om Martin Luther King Jr. MLK/FBI går igenom nyligen upptäckta dokument som avslöjar hur den federala polismyndigheten i USA motarbetade medborgarrättsrörelsen och Martin Luther King Jr. En minst sagt viktig och rörande dokumentär om det som varit och det som händer än i dag över hela världen.

Om du hör till dem som gillar förhandsvisningar ska du ringa in 7 mars i din kalender. Då visar Röda kvarn inte mindre än två filmer som kommer att få premiär under våren. Den första heter Tove och handlar om kvinnan bakom de charmerande mumintrollen. Filmen utspelar sig i Helsingfors 1945 och berättar om Tove Janssons liv och konstnärskap. Bland annat får vi här reda på att Tove blev inspirerad av verkliga personer när hon började skriva och måla historierna om Mumintrollen.
Samma dag förhandsvisas även Billie, som handlar om sångerskan Billie Holiday. Hon räknas i dag som en av 1900-talets största och mest banbrytande artister men hade en allt annat än lätt uppväxt. Den här dokumentären berättar den sanna historien om en stjärna mot alla odds.
Och du kan också ringa in 14 och 17 mars, för då blir det nämligen exklusiv förhandsvisning av Thomas Vinterbergs nya film, En runda till. I huvudrollerna ser vi bland annat Marie Bonnevie och Mads Mikkelsens.

I mars visas också en hel del filmer från februarirepertoaren, som Dating Amber, Charter, Baby Teeth, Spring Uje spring och det gripande krigsdramat Quo vadis, Aida.

Röda kvarn har vidtagit en massa viktiga säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så tryggt som möjligt. Det betyder att det bara finns åtta platser per filmvisning, man utför extra städning på toaletterna, torkar av handtag flera gånger om dagen och kortterminalen hålls säker och ren. Det finns också handsprit i lokalerna. Röda kvarn ber även sina besökare att förköpa biljetter via webbplatsen för att minska den personliga kontakten med personalen. Besök gärna biorodakvarn.se för komplett filmutbud, tider och de senaste nyheterna från Helsingborgs äldsta biograf.

Vad: Vårens filmer på Röda kvarn
När: Mars
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris och tio kronor på barnfilmer

Lämna en kommentar