Mästarprov för Oscar Edin med Helsingborgs symfoniorkester

PS
Paul Svensson
Oscar Edin

Hur går det till när en musiker gör sitt mästarprov? Vi tog oss en liten pratstund med Oscar Edin inför hans konsertspelning tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester torsdag 7 mars. På repertoaren väntar Streich, Hindemith och Brahms med dirigent Fredrik Burstedt. Förvänta dig en konsert utöver det vanliga med musik från tre olika decennier. Med Kulturkortet får du fin rabatt på konsertbiljetten.

– Kul och spännande.

Det är så Oscar Edin svarar på frågan hur det känns att göra sitt mästarprov tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester. Han lägger till:

– Det är inte särskilt ofta man får spela med en orkester på det här sättet och jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får den möjligheten. Jag kommer att ta mig an ett barockinspirerat verk av Hindemith.

Kvällens konsert består av tre akter. Den första vigs åt Lisa Streichs stycke Händerkûssen och sedan är det upp till bevis för Oscar Edin innan kvällen avrundas med Brahms första stycke, Symfoni nr 1. Örongodis för det klassiska musikörat, med andra ord.
För Oscars del är det här ett naturligt steg i karriären som professionell violaspelare. Han började spela redan som femåring och har sedan dess hunnit med musikhögskolan i Göteborg, Stockholm och i Malmö. Just nu studerar han solistdiplom i Köpenhamn med sin kvartett, Monbijoukvartetten. På frågan hur han började spela viola berättar han att det var något som bara hände medan pandemin drog över världen för några år sedan.

– Jag frilansade runt omkring som violinspelare i Sverige innan pandemin slog till våren 2020 och alla mina engagemang ställdes in. Som tur var hade jag kontakt med Henrik Frendin som jag hade varit på kurs hos sommaren innan. Han föreslog att jag kunde gå ett år för honom i Malmö och lära mig viola tills allting lugnat ner sig. På den vägen har det fortsatt och nu har jag ingen tid att spela violin längre.

Oscar är i dag redan etablerad i Sverige men har en hel del drömmar som han vill uppnå med sitt musicerande.

– Musikverein, Wigmore Hall, Carnegie Hall och såklart Berlinfilharmonien. Samtliga är på min bucketlist över platser som jag vill spela på under min livstid. Men mest av allt vill jag helst spela tillsammans med andra fantastiska musiker. Om jag får jag göra det blir jag nöjd.

Hinner man göra något annat än spela viola när det vankas mästarprov och en framtid som musiker?

– Det gäller att ta vara på tiden. Jag älskar musik men det finns mycket annat i livet som jag också gillar. Jag tycker om att laga mat, läsa böcker och att besöka museum. Men visst, musiken är ständigt närvarande i min tillvaro. De senaste månaderna har Hindemiths Kammermusik nr. 5 snurrat omkring i huvudet på mig. Den har liksom fastnat där inne och melodin kommer förmodligen att vara kvar där tills jag har klarat av mitt mästarprov.

Om Oscar lyckas klara av sitt prov och att få ut det där musikstycket ur huvudet återstår att se. Ta tillfället i akt och stötta honom under konserten 7 mars klockan 19.00–21.00 på Helsingborgs konserthus. Biljetter köper du online via konserthusets webbplats. Ordinarie pris är 425 kronor, med Kulturkortet betalar du endast 360 kronor för två timmar klassisk musik från 1800-, 1900- och 2000-talet.

Köp biljett

Vad: Mästarprov för viola
När: 7 mars 19.00–21.00
Var: Helsingborgs konserthus
Entré: ordinarie pris är 425 kronor, med Kultturkortet 360 kronor