Matig höst på Fredriksdal

HW
Henrik Wilhelmsson

Hösten är här! Vare sig du vill det eller inte så är det ofrånkomligt. Men följ tipset jag fick här om dagen ”Se det positiva” (du ska säga meningen högt) och du kommer att se att hösten för med sig många läckerbitar och roligheter. Bland annat utställningarna Frukt och Svamp och den stora skördemarknaden Mikaeli på Fredriksdal.

Frukt 12 – 24 september

Känn på ordet frukt, det kan betyda så mycket. Precis som ett träd kan bära frukt kan ens insatser ge resultat, frukt är lika med kunskap enligt en legend och för många är frukt ett bra mellanmål eller ingrediens i en fin delikatess.

På Fredriksdal betyder ”frukt” just det. Frukt i massor och i synnerhet äpplen och päron. Årets fruktutställning sker i Herrgårdens södra flygel (på grund av renovationsarbete) och är minst lika färgsprakande som tidigare år. Botanisera bland hundratals äpplesorter och ett femtiotal päronsorter. Dessutom kan du, 16-17/9, få hjälp med att sortbestämma din egen frukt.

Så vad det här med mat. Frukt funkar till det allra mesta – i en matig sallad, till ostbrickan, i kakan eller smulpajen, såser, marmelader och mycket mer. I utställningen får du tips på vad du kan göra med din frukt!

Läs mer om den fruktiga utställningen här.

Svamp 12 – 24 september

Svamp, svamp…svamp. Detta släkte av delikata, annorlunda och ibland oätliga och till och med dödligt giftiga växande ting. Min känsla är att svamp är en vattendelare – either you love em’ or you don’t. Men utställningen SVAMP på Fredriksdal är till för alla – oavsett förhållning till att äta svamp.

Den numera årligen återkommande utställningen är som att kliva in i en skog där det växer svamp under varje träd, varje buska och i varje grön fläck. Borden fylls till bredden med olika svampar – brunsopp, kantareller, blomkålssvamp, Karl Johan svamp, vit flugsvamp – you name it. Alla svampar markeras med namnskyltar i olika färger – beroende på om den är ätbar, giftig eller oanvändbar i mat.

Mat. Svampar används ju i mat i massor av olika varianter. Svampsoppa, smörstekt kantarellmacka, champinjoner på pizza, tryffelsalami – det finns massor av gott. I utställningen får du tips på vad du kan använda svampen till i köket. Dessutom finns våra svampexperter på plats och hjälper dig artbestämma dina svampar, så att du slipper vara orolig.

Läs mer om svamp här.

Ma(t)keli marknad – 24 september

Hur tråkig det än låter markerar frukt, svamp och slutligen Mikaeli marknad någon typ av slut på säsongen på Fredriksdal (givetvis finns julmarknaden och rysligheter kring allhelgonahelgen kvar). Men något av det roligaste är ju kvar – Mikaeli marknad!

Skördemarknaden med anor från svunna tider lockar årligen tusentals besökare som vill handla lokalproducerade grönsaker och frukter, hantverk eller bara njuta av den sköna stämningen. På stora gräsmattan dansas det bland annat polka och schottis, på Lillarydsgården kan du prova på mathantverk och runt omkring på området sjuder det av sång, musik och underhållning.

Blir det inget stycke om mat på Mikaeli tänker du? Såklart! Oavsett om du gillar Fredriksdals trädgårdskafé, nyfångad och rökt sill, spettkaka, hembakade kakor, glass eller choklad så finns det något för dig att äta på Mikaeli marknad. Kanske har du som tradition att köpa bröstkarameller från Hedströms affär varje år? Själv är jag förtjust i kakor!

Mer information på fredriksdal.se/mikaeli

Nu är du väl övertygad om höstens och Fredriksdals förträfflighet? Så – ses där! Mer information om Fredriksdal på fredriksdal.se.