Med smak för riktig mat på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

En dag med bara god mat i tankarna och i magen. Ja, det tackar vi inte nej till. Söndagen 2 september är det dags för Familjesöndag: Mat på riktigt på Fredriksdal museer och trädgårdar. Här får du bland annat lära dig att baka surdegsbröd, göra din egen äppelmust, smaka på spännande mat och lära dig mer om vad invånarna i Helsingborg tuggade på under krigsåren på 1940-talet.

Historiens mat- och dryckesskafferi är proppfullt med både bra och nyttiga vitaminer. Men någonstans på vägen tappade den moderna människan bort sig själv med flottig snabbmat och halvfabrikat, sockerbubblande läskigheter och mikrovågugnsanpassade färdigrätter. På Familjesöndag: Mat på riktigt får du bokstavligt talat gå tillbaka till rötterna och lära dig mer om hur du använder närodlade grönsaker och frukter för att skapa spännande maträtter som innehåller nyttiga ingredienser.

Dagen kommer att fyllas med mat både på bredden och längden. Bli elev för dagen i Pumpaskolan och lär dig mer om allt som växer och går att äta i grönsakslandet. Tänk vad finurligt det är att det går att göra pesto av grönsaksblast och nyttiga chips av olika sorters fruktskal. Och törstsläckande must genom att pressa saftiga äpplen. Följ med botanisten på väldoftande kryddvandring genom historien och förvånas över hur länge människan har använt växter för att piffa upp maten lite extra.

I stadskvarteren anordnas det visningar på temat retromat och mathistoria från 1940- och 1960-talen. Hur åt helsingborgarna under krigsåren? Och hur påverkades de svenska mattraditionerna och hemmen av att kvinnorna gav sig ut i arbetslivet under 60-talet?

När du lär dig mer om maten som växer i jorden kommer du självklart att vilja fortsätta laga nyttig mat hemma i ditt eget kök. Som tur är kommer det att säljas nyskördade grönsaker och frukter från Fredriksdals köksträdgård under söndagen. Ladda upp med allt från mogna äpplen och chilipeppar till pumpor och nyttiga bönor.

Hur smakar egentligen Fredriksdal? Ja, den frågan kommer du och dina smaklökar garanterat att få svar på söndagen 2 september. Familjesöndag: Mat på riktigt pågår från 11:00 till 16:00. Ordinarie entré 70 kr per person. Fri entré för dig med Kulturkortet. Gratis är alltid gott.

Vad: Familjesöndag: Mat på riktigt
När: 2 september 11:00-16:00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie pris 70 kr, fri entré för dig med Kulturkortet och för barn under 18 år

Lämna en kommentar