Medeltiden kommer tillbaka

HW
Henrik Wilhelmsson

Medeltiden får liv

Kärnan må se medeltida stelt ut, lite mystiskt och kyligt ut utifrån men på insidan kommer historian till liv. Informationsskyltar och utställning i all ära men här har man gått all-in med levandegörandegrupperna som ingår i konceptet Tornfolket. På olika teman och iklädda olika roller  gestaltar grupperna medeltida historia för Kärnans besökare. Vid tre tillfällen möter du Tornfolket i Kärnan i sommar.

15 juli – 13.00-21.00 ”Sköldar och Heraldik” är först ut att möta Kärnans besökare i sommar. Bakom gruppen står Per Grönlund som gjort heraldiska sköldar till Helsingauburgs Långbågegille och själv är aktiv som bågskytt i gillet.  2013 fick Per sällskaps av gillets ordförande Knut Holmgren. Båda har konstnärlig bakgrund och ritar idag traditionsenliga släktvapen och gör sköldar på beställning från blanda andra riddare som deltar i svenska tornerspel. Dom släktvapen som ritas på beställning registreras i Svenska Heraldiska Föreningen. 

I årets utställning på Kärnan visar gruppen ett flertal sköldar från medeltida ätter, nya släktvapen i heraldisk tradition samt ett flertal exempel på nykomponerade familjevapen som är ritade till kunder. Självklart möter du Per och Knut klädda som medeltida riddare.

Gruppen har tidigare ställt ut på Glimmingehus, Kärnan och Tomarps Kungsgård.  

22 juli – 13.00-21.00 Tornfolket denna dag består av föreningen Pilaföljet. Ett följe med tonvikt bågskytte med långbågar och ryttarbågar. Fokus ligger på medeltidens Europa mellan 1050-1450. Historieberättande har ett starkt fäste i gruppen och lite extra fokus läggs på berömda kvinnor under perioden. Hör om Dronning Ingeborg som var gift med Erik Menved, Magnhild av Fulltofta som var Skånes enda helgon och Hildegard von Bingen vars musik och budskap är aktuella än idag. Men gestaltningen tummas det inte heller på. Pilaföljet visar båg- och piltillverkning, textilslöjd samt träföremål framställda enligt mångtusenåriga skärsvarvsmetoden, kläder, hantverk, en tavla från 11000 år före Kristus,  och andra bilder. Dessutom visar följet hur man gör pilar, skräsvarvade föremål och utanför Kärnan hålls prova-på-skytte för barnen.

29 juli – 13.00-21.00 29 juli står Örehus för medeltidskalaset på Kärnan. Örehus är en medeltidsförening i nordvästra Skåne som bildades i början av 2000-talet och är en del av organisationen SCA, sällskapet för kreativ anakronism, med systerföreningar över hela världen. Föreningen ägnar sig främst åt bågskytte, dräktsömnad och matlagning men även åt hantverk av olika slag så som pilmakande, läder- och trähantverk, kalligrafi och illumination. Också medeltida seder och bruk och kulturhistoria ryms i Örehus verksamhetsområde.

När Örehus blir Tornfolk i Kärnan visas dräkter och hantverk av olika slag, pratar om mat och berättar historier. Örehus har tidigare medverkat bland annat Hx, Hovdala, Berättarfestivalen i Ljungby och  Vinterljus i Helsingborg.

Läs mer om Tornfolket på Kärnans hemsida