Mellan himmel och helvete i Kärnan 2023

PS
Paul Svensson

Kärnan har stått på plats i Helsingborg i mer än 700 år och har under åren besökts av såväl kungligheter som krigshetsare. I dag är det resliga tornet ett populärt besöksmål för historietörstande turister och helsingborgare. Årets program innehåller överraskningar, familjedagar på tema medeltiden, digitala berättelser och kusliga höstlovsaktiviteter för barn och unga. Säsongen 2023 pågår från mars till december.

Den digitala berättelsen, Kärnan – mellan himmel och helvete, pågår hela året och går ut på att man projicerar berättelser på tornets väggar. Här får besökare lära sig mer om varför Kärnan byggdes under ett särskilt eländigt 1300-tal, hur drottning Margareta höll ordning på sitt stökiga slott och lite annat mellan himmel och helvete.

Familjedagar i sommar
Arrangemanget Tornfolk bjuder in till familjedagar i sommar på tema medeltiden. Tornfolk arrangeras vid fyra helgdagar i juli. Här får små och stora möjlighet att lära sig mer om medeltiden och hur en vardag kunde ha sett ut på plats för flera hundra år sedan. De fyra dagarna bygger på olika teman som levandegör tornet.

Lite kusligt i tornet
Under höstlovet 2023 blåser det kalla vindar genom Helsingborg. Detta tar man tillvara på genom att arrangera Småkusligt på Kärnan. Den guidade turen vänder sig till barn och deras familjer och bygger på spöklika sagor och sägner som är sammankopplade med tornet. Turen avslutas med att besökarna får komma upp till toppen och titta ut över ett upplyst Helsingborg.

Säsongsprogrammet 2023 avrundas i december under årets julskyltning i Helsingborg.

För mer information om Kärnan besök karnan.se. Här hittar man hela årets öppettider samt en detaljerad tidslinje om Helsingborgs mest ikoniska byggnad. Från och med måndag 3 april har Kärnan öppet dagligen.

Vad: från botten till toppen
När: 2023
Var: Kärnan, Slottshagsparken i Helsingborg
Pris: fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år (under 18 år endast i vuxet sällskap), ordinarie entréavgift 80 kronor