”Mer än två röda och en grön…”

HW
Henrik Wilhelmsson

Igår var jag på pressvisningen av en av de coolaste kulturbegivenheterna som existerar i denna delen av vårt aubergineformade land. Nämligen gatuteaterfestivalen Passage.

I fjorton år har festivalen funnits. Jo det är säkert. Men du, som jag, kanske inte tänkt på den eller sett den som sin egen festival eftersom den ofta legat samtidigt som andra arrangemang, tillexmepel Hx. samtidigt har Passage varit väldigt geografisk utspridd vilket också gjort det svårt att få grepp om det hela. Nu ska det dock bli lite mer ordning och reda i och med årets festival. Spelplatserna markeras ut tydligare med skyltar, vimplar och annat mysingivande prylar och akterna utspelar sig på en och samma sträcka under veckan. På den svenska sidan börjar det på Dunkers (en av arrangörerna bakom festivalen) trappor mot sundet, tar sig vidare genom huset och ut på sundstorget, upp genom smågatorna till kullagatan och hela vägen upp till Kärnan i Slottshagen. Lysande tänker jag.

Festivalens andra kärna är ju i Helsingör på andra sidan sundet. På den danska sidan är det Helsingör teater som stryr skutan och de gör det bra. Danskar har fyllt sin sida med massa program väl värda att åka lite båt för. Dom har speciellt storsatsat på att göra Kulturhamnen levande på kvällarna i år. Den officiella invigningen börjar med en aftonföreställning där en fransk grupp fyller hela lilla staden med musik genom sirener och visuella skådespel. Invigningen är 4e agusti i Helsingör.

 Men festivalen startar redan 1-3 augusti i bostadsområden och kranskommuner till både Helsingborg och Helsingör. Fullständig programinfo hittar man på den nya hemsidan passagefestival.nu

AVSLUTNINGEN blir också den något i hästväg. Eller ja, inga hästar, men giraffer blir det i alla fall. Sista dagen, 6e augsuti mellan 12-15.30 så hålls det familjedag vid Kärnan i Slottshagen i Helsingborg. 6st shower för både lite och stor. Det utlovas akrobatik, dans, sång, musik och teater.

Som en liten slutkläm på detta inlägg så sprang jag på ett litet stämningsklipp för årets festival. Se nedan och missa inte denna gränskrossande festival. Kulturen kommer till folket, gratis dessutom, amen!